Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spirituál kvintet dozpíval, jeho písně budou znít dál

Spirituál kvintet se rozloučil posledním koncertem, Foto: Ján Simkanič, Deník N, 13. října 2021
Spirituál kvintet se rozloučil posledním koncertem, Foto: Ján Simkanič, Deník N, 13. října 2021

Včera, 13. října 2021, odehrála svůj poslední koncert legendární kapela Spirituál kvintet, která svojí hudbou provázela generace posluchačů a jejíž tvorba se stala součástí českého kulturního kánonu. Upozornění: následující text obsahuje dojetí a patos.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bylo mi stejně, jako je teď našim dětem, když jsem slyšel Spirituál kvintet poprvé. Měli jsme doma desku Šlapej dál a z reproduktorů gramofonu Tesla se jejich melodie nesly naším obývákem společně s tóny desky Brontosaurů Na kameni kámen hodně často. Ostatně tři postavy (Zdenku Tichotovou, manželku kapelníka Spirituálu Jiřího Tichoty, a bratry Nedvědovy Jana a Františka) měly obě desky, respektive kapely v té době společné. Spirituál kvintet se tak stal od začátku naprosto samozřejmou součástí mého života, aniž mě napadlo nad tím jakkoliv hlouběji přemýšlet.

Když jsem před lety jako student točil film o oslavách 130. výročí našeho Gymnázia Jana Nerudy, za hlavní podkres jsem použil právě jejich písně: Oh, Freedom u záběrů naší školy zněla v uších puberťáků vůči školní instituci určitě dost jízlivě, ale ze své síly stejně nemohla nic ztratit.

Naše děti s námi včera byly na jejich koncertě poprvé. A také naposledy. Úplně naposledy. 13. října 2021 Spirituál kvintet odehrál po více než šedesáti letech a více než deseti tisících koncertech ten poslední. A byl to zážitek, který se nezapomíná.

Jakmile do zhasnutého sálu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější