Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Prezident se potká s Fialou v pozdějším termínu. Babiš se připravuje na roli v opozici

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Pražský hrad tají informace o zdravotním stavu Miloše Zemana. Dnes mohl přijít zlom, když pracovníci Kanceláře prezidenta republiky měli veřejnost zpravit, jak bude hlava státu postupovat při sestavování vlády. Ale přibyl pouze tweet, že s předsedou ODS Petrem Fialou se prezident sejde později. Mezitím premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že se připravuje na opoziční roli. PolitikoN pro vás sepsala Barbora Janáková.

Prezident Zeman je hospitalizovaný. Oficiálně o něm víme, že má velice tvrdý spánek, snídá s cukrovkou druhého typu bábovku a obědvá meruňkové buchty. Přeje si pojíst vinnou klobásu s kaší a je schopný pracovat i z jednotky intenzivní péče.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke na dotazy médií, zda je tato dieta vhodná pro pacienty s nemocnými játry, nereagovala. Ale na stránkách nemocnice se objevilo nové prohlášení.

„Můžeme veřejnost ujistit, že se panu prezidentovi a všem pacientům ÚVN dostává náležité péče. Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta,“ vysvětlila mluvčí a upřesnila, že ač nemohou podávat informace, mohou se ohradit, pokud je napadána či znevažována práce odborníků.

„ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů ať již do médií, nebo na sociálních sítích,“ dodala Zinke. Meruňkové buchty tak zůstávají obestřené tajemstvím, jistojistě ale hlavě státu neublížily.

Jaterní encefalopatie

„Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ oznámil včera ČTK ředitel odboru komunikace Hradu Jiří Ovčáček a na dnešní den přislíbil, že veřejnost seznámí s tím, jak bude hlava státu postupovat při sestavování vlády. Kdo by čekal, že takto důležité téma zazní na tiskové konferenci či alespoň brífinku bez otázek, zřejmě nezná poměry v české politice. Ovčáček před novináře nepředstoupil a pouze tweetnul.

„Potvrzuji, že předseda ODS Petr Fiala požádal prezidenta republiky Miloše Zemana, prostřednictvím vedoucího KPR Vratislava Mynáře, o setkání. Pan kancléř již s panem prezidentem o žádosti předsedy ODS hovořil. Pan prezident souhlasí. Schůzka se uskuteční, v pozdějším termínu,“ napsal Ovčáček na Twitter.

A protože informace o zdravotním stavu hlavy státu nepřišly, reportéři Deníku N zjistili, jak na tom prezident se zdravím je. A situace je o něco chmurnější, než jak se dosud veřejnosti snažila Kancelář prezidenta republiky předestřít.

Hlavu státu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější