Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klienti Bohemia Energy se vysokým cenám nevyhnou. Vládou chystaná opatření růst nemohou vyrovnat

Nedávný pád velkého dodavatele elektřiny a plynu je symbolem současné energetické krize v Česku. Foto: ČTK
Nedávný pád velkého dodavatele elektřiny a plynu je symbolem současné energetické krize v Česku. Foto: ČTK

Na 900 tisíc zákazníků padlé Bohemia Energy podle zákona převezmou velcí dodavatelé elektřiny a plynu. Lidé ale musí počítat s tím, že jejich účty za energie budou odpovídat aktuálním cenám na trhu, které skokově rostou. Premiér Andrej Babiš slíbil, že všem spotřebitelům vláda dá kompenzaci 1500 korun ročně a zároveň Sněmovně navrhne snížení DPH na energie z 21 procent na nulu. Taková pomoc by měla podle předsedy vlády pokrýt růst cen. Babišovy počty ale nevychází. Evropská komise navíc ve středu nepodpořila výjimku, která by úplné zrušení DPH umožnila.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Skupina Bohemia Energy ve středu oznámila, že s okamžitou platností ukončuje dodávky elektřiny a plynu všem svým tuzemským zákazníkům. Firma neustála růst cen na velkoobchodním trhu. Na rozdíl od velkých konkurentů si energie s předstihem nenakoupila za výhodnější ceny.

Zákazníci Bohemie se teď ale nemusí obávat, že by zůstali bez proudu a plynu. Podle zákona jim dodávky až po dobu dalších šesti měsíců zaručují takzvaní dodavatelé poslední instance, kteří mají na daném místě dodávky energií na starosti. U elektřiny to jsou firmy E.ON (jižní Morava a jižní Čechy), Pražská energetika (Praha) a ČEZ (zbytek země). U plynu pak Pražská plynárenská (Praha), E.ON (Jihočeský kraj) a Innogy (zbytek republiky).

Zmíněné společnosti prohlašují, že dodávky energií zákazníkům Bohemia Energy zajistí bez přerušení. „Klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace,“ píše E.ON v tiskové zprávě. Podobně se vyjadřují i další dodavatelé poslední instance.

Otázkou zůstává, jaké ceny

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější