Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Babiš promluvil o schůzce v Lánech. Než Zemana odvezla sanitka, vypadal prý „normálně“

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Premiér Babiš prý dostal příslib, že ho Zeman pověří sestavením vlády, prezident mezitím nadále zůstává v nemocnici. Hrad se chce k dalšímu postupu vyjádřit ve středu. Úterním děním provází Štěpán Vojtěch.

Premiér Babiš o sobě dlouhodobě říká, že neumí dobře mluvit. Nejspíše proto po nedělní návštěvě prezidenta v Lánech ujel zadním výjezdem a před veřejností o schůzce dva dny mlčel – až do dneška. Odpoledne si na „mluvení“ opět troufl a potvrdil, že mu Zeman v neděli přislíbil, že když nastane chvíle, pověří ho jako předsedu nejsilnější strany sestavením vlády. Zdroje z Babišova kabinetu přitom Deníku N popsaly, že premiér ještě na pondělním jednání vlády tvrdil něco jiného.

Babiš odmítl říci, zda pověření od prezidenta přijme, podle členů hnutí ANO je ale předseda vlády smířený s tím, že jeho „projekt-který-není-na-jedno-použití“ zamíří do opozice. Na ustavující jednání poslaneckého klubu hnutí dnes přišel s „vyhrnutými rukávy“ a konstruktivní náladou. „Choval se doslova jako krizový manažer,“ popsal Deníku N jeden ze zdrojů. Za kulisy jednání se podívaly Hanka Mazancová a Markéta Boubínová.

Babiš se vyjádřil také k průběhu schůzky s hlavou státu: s prezidentem prý mluvil třicet minut a na dotaz, jak Zeman vypadal, odpověděl, že „normálně“. Můžeme tedy jen doufat, že se v době setkání prezidentovi vedlo lépe než o několik desítek minut později, kdy ho v bezvládném stavu přijali v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V jak vážném stavu prezident skutečně je, se stále můžeme jen domýšlet, a to na rozdíl od doby, kdy byl v úřadu ještě Václav Havel, připomíná v komentáři Jan Moláček. Jako příklad dává novinové titulky z období, kdy byl Havel hospitalizován s vážnými zdravotními problémy:

„Havel se zotavuje, ale vyhráno nemá – Prezident dýchá s pomocí přístroje a píše vzkazy – Havel už dvakrát vstal, ale stále jej trápí zápal plic,“ vybírá, zatímco Zemanovo okolí o prezidentově stavu nadále mlčí, mlží nebo lže. „Nemoc nikomu na důstojnosti neubírá, chování Zemanových podřízených bohužel ano,“ píše kolega. Jeho komentář vám můžu jen doporučit.

Ačkoliv Zeman podle svého ošetřujícího lékaře Zavorala leží na oddělení intenzivní medicíny, z Hradu dnes přišla zpráva, že prezident jmenoval nového předsedu Krajského soudu v Brně. Na ARO člověk zkrátka udělá vždy nejvíc práce, mohl by si někdo říci, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka ale prezident nepodepsal jmenovací dekret v nemocnici, nýbrž ještě před svou hospitalizací. Zeman prý komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

Co si za těmito slovy představit? Nejlepší strategií by možná bylo představit si vždy pravý opak, a tuto představu poté mírně vylepšit; věřit jim pravděpodobně nebude dobrá výchozí taktika. K prezidentovu postupu při sestavování vlády se má Hrad vyjádřit ve středu. O prognózy vývoje jeho zdravotního stavu se mezitím rozhodl požádat předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Ohlasy po fiasku komunistů

Deník N se v několika textech vrací k historickému propadu komunistů, kteří se poprvé od svého založení nedostali do Sněmovny. „Máme radost. Ale voliči KSČM ani komunisté z administrativy nezmizeli,“ vzkazují Zdena a Josef Mašínovi, příbuzní válečného hrdiny z odboje Josefa Mašína. Ptal se jich Jan Wirnitzer. Iva Bezděková zpovídala politické vězně z dob komunistického režimu a rovněž zjišťovala, jak neúspěch KSČM ve volbách prožívají.

Komunisté, podobně jako sociální demokraté, budou muset kvůli volebnímu neúspěchu navíc řešit citelný výpadek příjmů ze státní podpory. Jakub Zelenka se v textu věnuje tomu, co by jim mohlo pomoci finanční problémy zmírnit.

 

Kroužkování po volbách vyvolalo kritické hlasy, zejména kvůli míře, v jaké se podepsalo na neúspěchu Pirátů. Tři důvody „kroužkovacího masakru“ Pirátů si můžete projít v analýze i interaktivních grafech.

Preferenční hlasy ale napomohly naopak tomu, aby se do Sněmovny dostalo více žen. Ty po volbách usednou do čtvrtiny poslaneckých křesel. Řada žen přeskákala ostatní kandidáty ze zcela nevolitelného místa, ohlíží se za úspěchem kandidátek Jana Ustohalová. Snad jednou nebudou podobné texty potřeba.

Kdo ve vládě obsadí klíčová ministerstva? Filip Titlbach si do podcastu Studio N pozval reportérku Markétu Boubínovou. V zákulisí se už totiž rýsují první dohody.

Znamená výsledek českých sněmovních voleb konec populismu? Francouzský politolog Jacques Rupnik v rozhovoru s Karlem Hvížďalou hodnotí výsledek voleb i jeho souvislosti ve vztahu k Maďarsku a Polsku. „Hlavní sdělení těchto voleb je, že Česká republika se neubírá stejným směrem jako Maďarsko a Polsko, což donedávna nebylo samozřejmostí…,“ tvrdí a zamýšlí se také nad tím, zda by mohl Andrej Babiš uspět v klání o prezidentský úřad.

Výběr z krátkých zpráv:

Co najdete v zítřejším tištěném Deníku N?

  • Babiš promluvil o schůzce v Lánech
  • O čem jednal klub ANO a kam směřuje
  • Političtí vězni slaví odchod KSČM, ale i varují
  • ČSSD a KSČM řeší, co budou po volebním fiasku dělat s domy
  • Jak Spolu uškodili její vlastní voliči
  • Koalice hledají ministra i úspory
  • Klíčem k uzdravení veřejných financí může být provizorium, říká ekonomka
  • Covid v USA slábne. Ale díky čemu?
  • Taktický ústup Sebastiana Kurze
  • Komentář: Sbohem, dědictví komunismu
  • Autor románu Civilizace: Proč by historie nemohla být jinak?
  • Čechů v nejlepší hokejové lize na světě opět ubylo

Přejeme vám pěkný zbytek dne a příjemnou četbu, která vám pomůže se v místy chaotickém povolebním dění orientovat. A pokud se zrovna nemůžete něčeho nebo někoho dočkat, snad se váš Havlíček a Schillerová brzy dostaví!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější