Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš odmítá říct, zda od Zemana přijme pověření sestavit vládu. Zároveň ale mluví o opoziční roli

Předseda ANO Andrej Babiš a šéf sněmovního klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ANO Andrej Babiš a šéf sněmovního klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Andrej Babiš po dvou dnech od schůzky s prezidentem řekl, že mu Miloš Zeman potvrdil, že jej chce pověřit sestavením vlády. Premiér si však nechává zadní vrátka a odmítá říct, zda pověření přijme. Zároveň přitom prohlásil, že bude v opozici.

„V neděli, když jsem s panem prezidentem mluvil, hovořil o tom, že když nastane ta chvíle, osloví mě. Opakovaně to říkal (že jej pověří sestavením vlády, pozn. red.) a je na mně, jestli to pověření přijmu, nebo nepřijmu,“ řekl Babiš novinářům.

ANO podle něj „určitě nebude brzdit žádné demokratické procesy“. Doplnil, že hnutí „umí počítat“. Narážel tak na fakt, že opoziční koalice nyní mají v dolní komoře pohodlnou většinu a odmítají s ním o možné vládní konstelaci jednat. To ostatně slíbily už před volbami.

O tom, že ANO skončí v opozici, mluvil na tiskové konferenci i končící šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. „Porážku? My umíme počítat,“ odpověděl Faltýnek na dotaz, zda hnutí ANO uznává, že ve volbách prohrálo a premiér se nebude pokoušet sestavovat vládu.

„My jsme řekli, že nechceme blokovat vznik nové vlády a jsou tady dané nějaké termíny. A pan prezident je v nějaké situaci. Nevím, co chcete slyšet víc. Ale pocit, který z nás jde, asi máte,“ dodal.

Babiš během svého prohlášení pro média ale odmítl říct, jestli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější