Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volby potvrdily trend. Česko může být první zemí regionu, která se rozloučí s postkomunismem

Už před vypuknutím pandemie chodily v roce 2019 na pražskou Letnou stovky tisíc lidí vyjádřit svou podporu demokracii. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Už před vypuknutím pandemie chodily v roce 2019 na pražskou Letnou stovky tisíc lidí vyjádřit svou podporu demokracii. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jiřího Pehe: Výsledky sněmovních voleb mohou na první pohled vypadat jako dílo náhody. V prvních povolebních rozborech už ostatně zaznělo, že v podobě hlasování pro strany, které se nedostaly do Sněmovny – některé jen těsně –, propadl milion hlasů. A je pravda, že kdyby se do Sněmovny probojovali sociální demokracie, Přísaha nebo komunisté, asi by výsledky voleb byly nyní interpretovány jinak než jako vítězství demokratického tábora.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na výsledky voleb se ale můžeme podívat i z hlediska dlouhodobých trendů. A pokud je nahlížíme z tohoto úhlu, vypadá zdánlivě „náhodný“ výsledek voleb i jako vyvrcholení určitých dlouhodobých trendů. V nich v souboji postkomunistického a nacionalisticko-populistického tábora s tím, který můžeme s jistým zjednodušením nazvat „demokratický“, po několika letech politické převahy těch prvních jak ve Sněmovně, tak i v úřadu prezidenta převážil nyní demokratický tábor. A to v důsledku hlubších trendů, jako jsou demografický vývoj, integrace České republiky do globální ekonomiky a celková modernizace země.

Tyto trendy byly přitom zřejmé už nějakou dobu. Jinými slovy, je možné argumentovat, že nadvláda postkomunistického a nacionálně-populistického tábora v posledních letech byla spíše důsledkem taktických chyb demokratických sil než celkového rozložení společnosti a vývojových trendů.

Schizofrenická společnost

Česká republika je dlouhodobě záhadou pro zahraniční novináře a experty. Na jedné straně je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější