Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kroužkovací smršť poslala do Sněmovny rekordní počet žen, uspěly i starostky malých měst

Nová poslankyně Lucie Potůčková (STAN). Foto: ČTK
Nová poslankyně Lucie Potůčková (STAN). Foto: ČTK

Do čtvrtiny poslaneckých křesel usednou po volbách ženy. Z dvou set poslanců je jich padesát, což je nejvíce od vzniku Česka. Voliči preferovali ženy především na kandidátkách koalice Pirátů a Starostů.

„Budu kroužkovat ženy, myslím, že je důležité, aby byly ve Sněmovně,“ svěřila se v pátek vpodvečer redaktorce Deníku N dvaatřicetiletá Adéla Kutálková z Prahy, která volila v Mikulově, kde byla na výletě s přáteli.

Podobně jako ona považovaly za důležité, aby bylo víc poslankyň než dosud, další statisíce voličů, takže ženy na kandidátkách letos dostaly přes 1,2 milionu kroužků – to je skoro dvakrát víc než před čtyřmi lety.

Řada žen tak přeskákala ostatní kandidáty ze zcela nevolitelného místa; vůbec nečekaly, že se do Sněmovny dostanou.

Například Michaela Šebelová (STAN), starostka Kunčic pod Ondřejníkem v Moravskoslezském kraji, byla až na čtrnáctém místě. Voliči ji s víc než šesti tisíci preferenčních hlasů poslali do čela, takže se do Sněmovny dostala jako jednička koaliční kandidátky.

„Přišlo mi na zvolení asi dvacet reakcí. Lidé mi píšou, že mě neznají, ale volili mě, protože věří starostům, a že jim přišlo, že jsem obyčejná a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Feminismus

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější