Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Babiš prohrál volby. Jak rychle odejde do opozice, záleží na Zemanovi, jehož názor se zatím nedozvíme

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Andrej Babiš (ANO) se svou kampaní připravil o spojence. Opozice slaví. Reprezentanti téměř milionu voličů zůstali před branami Sněmovny. Na tahu je prezident Miloš Zeman, pokud dokáže vyjádřit svou vůli.

Na volbách je jednou z nejlepších věcí to, že jimi končí předvolební kampaň. Letos potěšily i přívržence opozice – Spolu, Piráti a Starostové si zajistili celkovou sněmovní většinu 108 poslanců a mají velkou šanci, že se jim podaří vystřídat u moci Babiše.

Vítězem je koalice Spolu. Aliance ODS, TOP 09 a KDU-ČSL byla zpočátku ve stínu Pirátů a Starostů, které jarní volební modely stavěly na první místo.

Druhá koalice ale postupně rostla a v kampani, kterou pojala jako boj o sesazení Babiše z premiérského postu a odstavení jeho hnutí od moci, se ukázala nakonec jako přesvědčivější.

ODS tak pomýšlí na post premiéra, lidovcům a TOP 09 se pak podařilo velmi výrazně zvětšit své kluby.

O poznání smíšenější pocity panují mezi Piráty a Starosty, u kterých se přes úspěch opozice ve volebním štábu kromě jiného plakalo a utěšovalo. Riziko, že lidé mohou mezi stranami dohodnutým pořadím na kandidátkách zamíchat, se naplnilo.

Zatímco STAN nastoupí do nové Sněmovny s třetím největším klubem o 33 poslancích, počet Pirátů se smrskne na pouhé čtyři. Do dolní komory Parlamentu prošli pouze Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a Klára Kocmanová.

Mezi poraženými je Babiš. Po jarním propadu, kdy se vláda ne zcela úspěšně potýkala s pandemií covidu-19, dokázal preference svého hnutí opět vytáhnout nahoru a v průzkumech pak i dlouho vedl.

Vsadil přitom na tvrdou kampaň vymezující se proti migrantům a různým bruselským novotám, které měli chtít prosazovat „fanatici z

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější