Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalice začínají hledat ministra financí i klíčové úspory. Čas chtějí získat rozpočtovým provizoriem

Jan Skopeček chce v rozpočtu seškrtat sto miliard výdajů. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
Jan Skopeček chce v rozpočtu seškrtat sto miliard výdajů. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Již tento týden by mohlo být jasnější, kdo usedne v čele ministerstva financí. Potenciální kandidáti jsou z řad ODS a hnutí STAN, o konečném jménu rozhodne koaliční vyjednávání. Už nyní se ale strany shodují na tom, že musejí začít šetřit již letos. ODS plánuje úspory až ve výši 100 miliard korun.

Jeden z největších soubojů se při sestavování budoucí vlády podle informací Deníku N povede o ministerstvo financí. Tento resort bude muset v následujících měsících zkrotit zadlužení státního rozpočtu, které se v souvislosti s koronavirovou pandemií významně prohloubilo. V současnosti se počítá pouze se dvěma scénáři – buď ministerstvo po Aleně Schillerové převezme ODS, nebo Starostové. Možnou podobu rozložení vlády již Deník N popsal v jednom z minulých textů.

Za občanské demokraty je horkým favoritem Zbyněk Stanjura, jako o dalším kandidátovi se ale hovoří také o ekonomovi Janu Skopečkovi. Oba v uplynulém volebním období zasedali v rozpočtovém výboru Sněmovny, Skopeček dokonce jako místopředseda. O tom, který z kandidátů zasedne nakonec v úřadu u Malostranského náměstí, má v neposledním případě rozhodnout také to, která další ministerstva získá koalice Spolu, respektive právě ODS.

Za Piráty a Starosty se již dlouhodobě hovoří o Věslavovi Michalikovi, současném starostovi Dolních Břežan, který v minulosti působil jako bankéř a významně se podílel na podobě ekonomického programu koalice.

Právě post ministra financí je přitom pro vedení Starostů v současnosti klíčový. „Ministerstvo financí určitě bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější