Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejdůležitější je vůle, deštník a kroksy. Legenda v oboru umění přežít Jaroslav Pavlíček stále nemá mobil

Mistr přežití v pustině Jaroslav Pavlíček nejraději cestuje sám. Foto: Martin Vopěnka
Mistr přežití v pustině Jaroslav Pavlíček nejraději cestuje sám. Foto: Martin Vopěnka

Měl namále, když jeho člun zamířil na širý oceán. Zachytil se v poslední chvíli o cípek ostrůvku. „To by byl konec,“ říká s úsměvem, co by se stalo, kdyby se mu to nepovedlo. Ani mistr přežití v pustině Jaroslav Pavlíček některé věci totiž „nedá“.

V rozhovoru se mimo jiné ptáme:

  • Proč má i odpůrce vysokohorské turistiky vědět, jak se chovat v džungli nebo v poušti.
  • Proč je třeba s sebou mít vždy a za každých okolností deštník.
  • Proč pojídání lidského masa nezachránilo ragbisty.

Nedovoláte se mu, protože nemá mobil. Musíte ho potkat. Což není tak jednoduché, protože Jaroslav Pavlíček, slavný cestovatel, svérázný odborník na pouště, polární oblasti, ledovce i pralesy, se většinou nenachází tam, kam běžný novinář dokáže dojet nebo dojít. Navíc Jaroslav Pavlíček chce být v divočině sám.

Náš rozhovor chvílemi připomínal dialog hluchého se slepým. Nejsem obdivovatelem horolezectví, fanouškem výprav za extrémními zážitky a zimu panující v polárních oblastech nesnáším. Zcela určitě by mne naprosto ochromil střet s jedovatým hadem, natož pavoukem, či dlouhodobé hladovění. Lidské maso bych nepozřela a dlouhý pochod do kopce bych nezvládla.

Jaroslav Pavlíček si ale myslí, že se podceňuji. A vlévá mi naději do žil. Prý jako žena vydržím hladovění snáz než muž. Lidské maso jíst nemusíme ani v krajní situaci, je to k ničemu. A do kopce se většinou nemá smysl šplhat, neboť když nevíme, kudy kam, jděme vždycky dolů.

Na rozdíl ode mne Pavlíček lokality, které mu umožní zkusit, co všechno lidské tělo i hlava vydrží, vyhledává. A tvrdí mi, že i člověk, který dobrovolně neleze v minus čtyřiceti na vrcholy hor či se neplazí pouští, musí základní věci o přežití vědět. Protože třeba využívá lodní dopravu. Mohou ho unést i během dovolené. Nebo létá letadlem. A to může spadnout.

Když náhodou přežiju pád letadla a ono si naneštěstí za místo nouzového přistání vybere prales, stejně mne štípne jedovatý had, pavouk nebo zemřu na následky zranění.

Ale co když ne! Pak musíte vědět, co dělat, abyste přežila.

V listopadu jedete do Nepálu. Sám. Bez telefonu, GPS i foťáku. Zato budete mít lahvičku s olejem, zapalovač a deštník…

Potřebuju si ještě něco zkusit. Stále doplňujeme a inovujeme příručku (Člověk v drsné přírodě, průvodce přežitím, 1. vydání vyšlo v roce 1987, pozn. red.). Jsme parta známých z celého světa, tak deset lidí, kteří se zajímají o to, jak člověk dokáže přežít v extrémní situaci.

Ta moje knížečka vyšla už v desátém vydání. Vzali si ji třeba naši vojáci do Kuvajtu. Ale je třeba ji neustále doplňovat, některé věci vyhazovat. Teď například zruším jeden deštník.

Z případu ztroskotání vzducholodi Italia v roce 1928, jež měla doletět na severní pól (v posádce se nacházel i Čech František Běhounek), a z chyb, kterých se trosečníci dopustili, vyvozuje Pavlíček mimo jiné tato ponaučení, která platí dodnes:

  • není dobré být permanentně nevyspalý,
  • mezi prvními evakuovanými byl i pes Umberta Nobileho, přestože ho mohli zbylí trosečníci využít (hlídače, zdroj tepla, nakonec ho mohli sníst),
  • trosečníci si vypracovali odpor k medvědímu masu, ačkoliv měli nedostatek potravin,
  • v noci nedrželi hlídky, ačkoliv v oblasti byli medvědi,
  • měli s sebou příliš těžkou výstroj,
  • po ztroskotání neprovedli inventuru věcí.

Zrušíte deštník?

Když jdou čtyři lidi společně pustinou, mají mít určité, přesně vybrané věci. Kromě jiného každý z nich deštník. Ale zjistil jsem, že na čtyři lidi stačí deštníky tři. Takže to přepíšu a v 11. vydání už bude vše správně. Ta knížka je ucelený systém rad, jak přežít, když se ocitnete v extrémní situaci.

Mohu se zeptat, proč se ten jeden ze čtyřčlenné skupiny může obejít bez deštníku?

Protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější