Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volební paradox: Kdyby koalice Spolu dostala v jižních Čechách méně hlasů, získala by poslance navíc

Paradox: Kdyby koalice Spolu dostala míň hlasů v Jihočeském kraji, mohla mít víc poslanců.
Paradox: Kdyby koalice Spolu dostala míň hlasů v Jihočeském kraji, mohla mít víc poslanců.

Analýza: Na začátku přednášky o volebních paradoxech se studentů ptám, zda mohou uškodit straně tím, že ji budou volit. S odpovědí váhají, neboť logická odpověď je jasná, ale tuší, že pokud by to bylo tak jednoduché, asi bych se takto neptal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Odpověď na tuto otázku nyní nabídly sněmovní volby.

Na počet hlasů je vyhrála koalice Spolu, ale jejich skutečným vítězem je hnutí ANO. Bude mít totiž ve Sněmovně nejvíce poslanců – 72. Spolu vyhrálo nominálně, ANO reálně.

Že ANO bude mít nejvíce poslanců, nepochybně překvapilo všechny, kteří se v sobotu vpodvečer při sledování předběžných výsledků radovali z úspěchu koalice Spolu.

Tu přitom nevědomky poškodili vlastní voliči. Pokud by ji v Jihočeském kraji dalo hlas o 3857 lidí méně, měla by ve Sněmovně 72 poslanců a hnutí ANO jen 71, poměr by byl tedy opačný. Postupně vysvětlím proč.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější