Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tak jsem se toho dožil.“ Političtí vězni slaví odchod KSČM, ale i varují

Bývalý politický vězeň František Wiendl. Foto: Eva Palivodová, Paměť národa
Bývalý politický vězeň František Wiendl. Foto: Eva Palivodová, Paměť národa

Poprvé od listopadu 1989 nebude ve Sněmovně KSČM. Jak komentují odchod komunistů oběti totalitního režimu z 50. let i z období normalizace?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sedmadevadesátiletý František Wiendl se účastnil protinacistického i protikomunistického odboje. Kvůli převádění lidí na hranicích jej v roce 1949 zatkli a ve vazbě mučili. Odsouzen byl za velezradu k 18 letům vězení. Šest let strávil na nucených pracích v jáchymovských uranových dolech. Na svobodu se podmínečně dostal v roce 1960.

Když se v sobotu odpoledne dozvěděl, že se KSČM poprvé od sametové revoluce nedostane do Sněmovny, měl podle svých slov nepopsatelnou radost.

„Sledoval jsem nedočkavě výsledky voleb, a jakmile bylo jasné, že prohráli, úplně jsem jásal. Říkal jsem si: ‚Tak ses toho v téměř 98 letech dočkal.‘ Komunisté se budou stále pokoušet o návrat a stále budou chtít mít ve společnosti vliv, ale zaplaťpánbůh, že už tam nejsou. A že se v televizi už nikdy nebudu dívat na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější