Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Propadák jsme si zavinili i svými chybami. Uškodil nám ale také Babiš či Milion chvilek, míní Piráti

Předseda Ivan Bartoš míní, že se koalici Spolu podařilo oslovit více nerozhodnutých liberálních voličů. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Předseda Ivan Bartoš míní, že se koalici Spolu podařilo oslovit více nerozhodnutých liberálních voličů. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Piráti zažívají sněmovní sešup. Z dvaadvaceti křesel obhájili pouhé čtyři, jejich partneři Starostové je v kroužkování předběhli. Koalice navíc celkově zaostala za očekáváním. Kde přesně se stala chyba, ještě budou Piráti vyhodnocovat. Z rozhovorů se zklamanými členy přímo ve štábu už ale některé postřehy vyplývají.

Kolem sobotní desáté hodiny večer už se volební štáb Pirátů a Starostů v cihlové budově pražského kulturního centra La Fabrika vylidňuje. Starostové většinou odjeli slavit a v sále, kde byli celý den především novináři, se nyní zapíjí pirátský neúspěch.

Po celodenním jednání a hledání řešení, jak se postavit k vykroužkování vlastních poslanců, přichází také Mikuláš Ferjenčík – poslanec a šéf mediálního odboru strany.

Působí unaveně, ostatně to i přiznává. S hořkým úsměvem komentuje výsledek, který sice dostal od moci hnutí ANO, ale jeho stranu postavil do velmi špatné situace. „Pirátský kamikaze sejmul letadlovou loď Andreje Babiše,“ vystřelí.

Právě on se stal jakýmsi hromosvodem kritiky předvolební kampaně, za niž byl jako šéf mediálního odboru Pirátů spoluzodpovědný. Už během léta se ve straně ozývaly hlasy, že by měl na své pozici skončit. Že se tak stane nyní, je téměř jisté. Ferjenčík totiž kolegům slíbil, že když koalice nedosáhne na vítězství, ve funkci už nebude pokračovat.

Za propadem vidí mimo jiné fakt, že strana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější