Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři důvody kroužkovacího masakru Pirátů v interaktivních grafech

Pro Ivana Bartoše má úspěch koalice ve volbách hořkou pachuť. Piráti výrazně oslabí. Foto: Adam Hecl, Deník N
Pro Ivana Bartoše má úspěch koalice ve volbách hořkou pachuť. Piráti výrazně oslabí. Foto: Adam Hecl, Deník N

Analýza: Piráti se před volbami oprávněně obávali fenoménu kroužkování. Náznaky, že jejich koaliční partner ve finále získá více mandátů, se ukázaly jako ještě podhodnocené. Hnutí STAN totiž zcela dominovalo a z celkového zisku 37 křesel připadly na Piráty jen čtyři. Vysvětlujeme proč.

Do volebního roku vstupovali Piráti s velkým sebevědomím. V čerstvě vytvořené koalici s hnutím STAN pomýšleli na volební vítězství a zisk 25 procent hlasů. Volební modely ze začátku letošní volební sezony jim přály, koalice se na jaře vyhoupla do čela preferencí.

Postupně ale o své voliče přicházela. Ve finále získala v součtu méně procent hlasů, než na kolik oba samostatné subjekty dosáhly před čtyřmi lety samy. A zejména pro Piráty se sobotní sčítání hlasů změnilo v jednu velkou noční můru. Strana totiž bude mít pouhá čtyři sněmovní křesla, a zařadila se tak mezi jasné poražené letošních voleb.

Propadla totiž na preferenční hlasy. Voliči středové liberální koalice svou podporu masivně směrovali ke kandidátům hnutí STAN. Do jisté míry se to očekávalo. Již dříve například výzkumy agentury Kantar CZ popsaly, že podporovatelé STAN chtějí více podporovat vlastní kandidáty. Voliči Pirátů se u voleb chystali kroužkovat osobnosti napříč kandidátkami.

Podle srpnových dat Kantaru se chystaly dvě pětiny všech voličů Pirátů (tedy 80 % těch, kteří vůbec chtěli kroužkovat) rozdělovat preferenční hlasy bez ohledu na stranickou příslušnost. Mezi podporovateli hnutí STAN se k podobnému postupu chystalo jen 20 % voličů.

Na fakt, že voliči STAN patří obecně k těm, kteří preferenční hlasy využívají více, upozornil i politolog Vlastimil Havlík z brněnské Fakulty sociálních studií. Havlík napsal, že možnost kroužkování využilo 45 % voličů STAN a pouze 13 % podporovatelů Pirátů.

Důvod 1: Piráti ztratili voliče

Výsledná data z voleb ukazují, že se Pirátům podařilo se svým koaličním partnerem držet krok v preferenčních hlasech pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější