Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tomio pro mě není důležitá veličina. Nesmíme zapomenout na sociálně slabé, říká „vykroužkovaný“ Hayato Okamura

Lidovecký poslanec Hayato Okamura. Foto: Adam Hecl, Deník N
Lidovecký poslanec Hayato Okamura. Foto: Adam Hecl, Deník N

S Hayatem Okamurou (KDU-ČSL), který se stal poslancem za koalici Spolu, jsme mluvili o tom, zda se i v nové Sněmovně bude pamatovat na sociální otázky, klima nebo práva menšin. Nejstarší z bratrů Okamurových získal více preferenčních hlasů než jeho bratr a lídr SPD. Říká, že pro něj „Tomio není důležitá veličina“.

V rozhovoru se ptáme:

– Zda byla kandidatura Hayata Okamury jakýmsi soubojem s jeho bratrem Tomiem.
– Jestli v do značné míry konzervativní Sněmovně nezapadnou témata jako klimatická krize či práva menšin včetně těch sexuálních.
– Jakou změnu chce koalice Spolu přinést.

Co říkáte na výsledek voleb?

Celostátní výsledek je fenomenální. Je to zhmotnění naděje, předčilo to normální racionální očekávání. Češi jsou povahou spíše rozumní až skeptičtí, takže ještě těsně před volbami, v průběhu hlasování, jsem i u svých prodemokratických přátel třeba na sociálních sítích četl víc skeptických poznámek, že to zase nedopadne.

Ale já jako věřící křesťan jsem už několik dní před volbami cítil takovou racionálně nevysvětlitelnou naději, ale velmi silnou. Napsal jsem to i na sociální sítě, jenom velmi lakonicky, stručně, nebylo to možné nijak racionálně odůvodnit, ale cítil jsem přesvědčení, že to celostátně dopadne. A cítil jsem to tak, jak to dopadlo ve skutečnosti.

Co se týče mé osobní kandidatury, to jsem nijak neprezentoval, ale měl jsem silnou předtuchu, že budu zvolen, i když z toho 15. místa to bylo také vysoce nepravděpodobné.

Váš bratr také kandidoval, ale za hnutí SPD. Někdo to mohl vnímat jako takový souboj dvou bratrů. Co to znamenalo pro vás osobně?

Pro mě jako pro poslance není Tomio

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněmovní volby

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější