Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Masakr,“ hodnotí Starostové svůj vzestup a pád Pirátů. Debaklu nikdo nechtěl věřit, koaliční vítězové utěšovali padlé

Radost Starostů, smutek Pirátů, utěšování. Věra Kovářová (STAN) objala Olgu Richterovou (Piráti). Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Radost Starostů, smutek Pirátů, utěšování. Věra Kovářová (STAN) objala Olgu Richterovou (Piráti). Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Tohle tady opravdu nikdo nečekal. Kroužkování Starostů na společné kandidátce s Piráty vedlo k tomu, že strana vedená Ivanem Bartošem získala pouhé čtyři mandáty. Zklamání na jedné straně a překvapení na druhé skrývali zástupci obou uskupení marně.

Skoro všechny odevzdané hlasy jsou sečtené a na pódium v kulturním centru La Fabrika v pražských Holešovicích vystupují oba lídři koalice Pirátů a STAN – Ivan Bartoš a Vít Rakušan. Před televizními kamerami se navzájem snaží konejšit opakováním, že hlavní cíl byl splněn: obě opoziční koalice budou mít sněmovní většinu.

Snad největší a nejdelší potlesk zazněl ve chvíli, kdy Rakušan prohlásil, že demokratické strany vyřadily ze Sněmovny komunisty a tím je poslaly do minulosti.

Pro Piráty má ale úspěch hořkou pachuť. Z 37 křesel, která koalice získala, obsadí jen čtyři. Voliči poslali do dolní komory Parlamentu hlavně Starosty, přestože v koalici původně vystupovali jako ten nenápadnější partner se slabší podporou voličů.

Nevyrovnaný a pro mnohé přítomné šokující výsledek se odrazil i na atmosféře ve volebním štábu. Jako první z lídrů dorazil Bartoš, který celé odpoledne trpělivě odpovídal novinářům na otázky. Zprvu nechtěl předjímat a říkal, že je třeba počkat na sečtení hlasů.

Ivan Bartoš se po celou dobu zdráhal předjímat konečný výsledek. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Výsledek se z původních asi deseti procent pro koalici po sečtení prvních obcí vyšplhal na více než 15,5 procenta. S postupem času ale bylo zřejmé, že se Bartoš a jeho lidé neradují tolik jako koaliční partneři.

Zatímco stávající pirátští poslanci se uchýlili do boční místnosti, kam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější