Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pískej konec, slavila Spolu bujaře politické Nagano. Od zítřka to začne, vzkázali lídři

„Užijme si tenhle nádherný den a večer a od zítřka to začne,” vyzvala lídryně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Užijme si tenhle nádherný den a večer a od zítřka to začne,” vyzvala lídryně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jásot, skandování „Spolu! Spolu!“ a rozzářené trio předsedů na pódiu před novináři. Ve štábu překvapivého vítěze voleb panovala euforická nálada. „Petr do Strakovky, Markéta do Strakovky, Marian do Strakovky,“ ozývalo se při příchodu lídrů.

Zatímco tisková konference premiéra Andreje Babiše probíhala za hrobového ticha, předsedovi ODS Petru Fialovi se chvílemi nedařilo při zodpovídání dotazů novinářů dostat ke slovu. Chvilkami to v hotelu Grand Majestic v centru Prahy vypadalo jako na fotbalovému zápasu – od pokřiků „pískej konec“ přes popěvek „cigi caga, cigi caga“ až k přirovnávání volebního úspěchu k Naganu.

„Toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,“ řekl Fiala po příchodu do volebního štábu. Podle něj jsou tyto volby vítězstvím slušné a hodnotové politiky. Předvolební kampaň podle jeho slov vyryla do českého národa „další zbytečnou jizvu“, kterou chce trojkoalice zacelit.

„Chci vás o něco poprosit. Je jedno, koho jste volili, v první řadě jsme všichni občané České republiky a chceme tu žít spolu jako občané, přátelé a kolegové. To nás všechny spojuje,“ doplnil Fiala.

Šéf koalice Spolu Petr Fiala ve volebním štábu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V Truhlářské ulici, kde volební štáb trojkoalice sídlil, panovala dobrá nálada už od brzkého odpoledne, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Opoziční koalice

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější