Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pozitivní atmosféra ve štábu ANO rychle mizela. A stále častěji začaly padat zmínky o ODS a Spolu

Vláda měla moc práce, ostatní měli volno, vysvětloval Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vláda měla moc práce, ostatní měli volno, vysvětloval Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) předstoupil před novináře jako úplně poslední z předsedů uskupení, která se dostala do Sněmovny. Ve volebním štábu hnutí ANO na pražském Chodově na něj čekalo více než sto novinářů, jeho tisková konference ale začala až v osm hodin večer. Při Babišově projevu se dostalo i na emoce. Premiér přiznal prohru, se kterou prý ale nepočítal.

Novináři byli ve štábu ANO od počátku oddělení od politiků vládního hnutí, ti byli většinu času v jiném patře. První zástupci ANO do štábu začali přicházet až kolem čtvrté hodiny odpolední, kdy ministryně pro místní rozvoj a lídryně kandidátky ANO v Královéhradeckém kraji Klára Dostálová před novináři řekla, že si dovede představit spolupráci hnutí s SPD Tomia Okamury.

Premiér Babiš sledoval postupující sčítání hlasů ve svém domě v Průhonicích u Prahy a podle svých kolegů byl nervózní a velmi emotivní – do štábu dorazil v půl sedmé večer, s novináři při příjezdu vůbec nemluvil a odešel do jiného patra ke svým spolustraníkům. Zástupcům médií jeho tým nejprve potvrzoval tiskovou konferenci na sedmou hodinu, postupně se posunula na 19:40.

Před světla reflektorů Babiš předstoupil až před osmou večerní. V tu dobu už členové ANO věděli, že skončili druzí a členství v nové vládě je pro ně téměř vyloučené.

Premiér pogratuloval, dokonce dvakrát, koalici Spolu a jejímu lídrovi Petru Fialovi k vítězství. Uznal také prohru, byť jen vůči koalici, nikoliv jednotlivým stranám. Zdůraznil, že mandátů bude mít hnutí ANO zhruba stejně jako Spolu, která se navíc skládá ze tří stran. Nezapomněl si přitom rýpnout, že jednou z těchto stran je TOP 09, která by na tom podle něj samostatně byla špatně.

„Spolu vyhrála na počet hlasů, gratuluju, panu předsedovi vyšel ten riskantní projekt, pokud by to neudělal, Topka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější