Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vítejte v konzervativnějším Česku. Řešení klimatické krize a manželství pro všechny si nejspíše zase počkají

Budoucí pravděpodobný premiér se netají svými sympatiemi vůči Viktoru Orbánovi, podporou výhradně tradiční rodiny a skepsí vůči člověkem způsobené klimatické krizi. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Budoucí pravděpodobný premiér se netají svými sympatiemi vůči Viktoru Orbánovi, podporou výhradně tradiční rodiny a skepsí vůči člověkem způsobené klimatické krizi. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Glosa Jakuba Zelenky: Andrej Babiš a jeho hnutí ANO nemělo ideologii. Pragmaticky šlo tam, kam se mu to hodilo, s cílem zůstat u moci. Nyní bude Česko nejspíše několik let formovat vláda, která se z velké části označuje za konzervativní. To může být v některých ohledech dobrá zpráva, ale ne pro řešení klimatické krize ani manželství pro všechny. Znepokojení může vyvolávat i dřívější vyjadřování sympatií potenciálního premiéra Petra Fialy (ODS) k Viktoru Orbánovi, které se může odrazit i ve vztahu k EU.

Je to velké vítězství konzervativců. S ním se ale začínají vznášet velké otazníky nad tématy jako manželství pro všechny a rázné řešení klimatické krize. Předseda ODS a možný budoucí premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Respekt zpochybnil vliv člověka na klima. Což jde proti vědeckému poznání.

Vidíme ostré vymezování se vlivných tváří ODS proti ekologické dopravě v Praze a skeptické názory k zelenému směřování Evropské unie. Jako příklad lze uvést, že v dubnu 2020 na návrh Jana Zahradníka a Jana Skopečka (oba ODS) Výbor pro evropské záležitosti Sněmovny přijal usnesení a apeloval na vládu, že je nezbytné odmítnout a výrazně přehodnotit zelenou dohodu pro Evropu.

„V tomto volebním období poslanci a poslankyně ODS hlasovali ve všech vybraných případech kromě jednoho proti zájmům České republiky ve věci ochrany klimatu,“ píše například hnutí Fridays for Future tvořené mladými lidmi, kterých se klimatická změna určitě dotkne. O trochu smířlivěji hnutí hodnotí TOP 09 a KDU-ČSL.

Ve druhé koalici se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Sněmovní volby

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější