Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Most! přitahuje naši pozornost. K tomu, s čím nechceme mít nic společného, před čím zavíráme oči

Polemika Romana Proroka: Koktejl drsného a nekorektního humoru (a tu a tam probleskující něhy a pochopení), těžící mimo jiné z předsudků vůči lidem jakkoli jiným, může někomu otevřít oči a – pravda – jiného ve stereotypech utvrdit. A třeba taky ne. Třeba se někdo za své předsudky jen potichu zastydí.

Patřím k těm, které seriál Most! nadchl. K místu, kde se odehrává, mám hluboký osobní vztah. V Mostě jsem se narodil, vyrůstal a pracoval. Dodnes tam jezdím za velkou částí rodiny. Most i jeho problémy docela dobře znám. Proto oceňuji, že seriál Most! vznikl, že ho natočila právě Česká televize a že má tak nevídaně kladné přijetí. Napříč společností. A ke všemu asi nejvřelejší přijetí v Mostě samotném. Lidé říkají: Jo, přesně tak to u nás chodí. Jistě s vědomím, že jde někdy o nadsázku, která charaktery, vztahy, postoje, děje zesiluje, a tím je účinnější.

Odlišný úhel pohledu nabízí ve své polemice s titulkem Když se dva dívají na totéž, nevidí totéž. U seriálu Most! to platí dvojnásob novinářka Angelika Bazalová.

Most! se může jevit jako pouhá nekorektní taškařice plná zažitých stereotypů, u níž si občas někdo i „cvrnkne do trenek“. Ale právě tím poutá pozornost k něčemu, s čím mnozí z nás vlastně nechtějí mít nic společného, čemu se vyhýbáme a před čím zavíráme oči, ale co při tom všem je – ať chceme, nebo ne – naší součástí a má i svůj ohromný vliv na to, co a proč se tu dneska děje.

Na první pohled je to okrajový, formou i obsahem „exotický“ sociální mikrokosmos. Lze namítnout, že podobných sond bylo natočeno už hodně a s mnohem vyššími uměleckými ambicemi. Ale málokterá z nich, kromě festivalových cen, přitáhla takovou pozornost a ohlas jako Most! A tady přidávám k titulu ještě jeden vykřičník.

Nejde jen o Most, ale…

Zaujal mne už první díl, zpočátku ze zcela povrchních důvodů. Těmi byla autentičnost vykreslení místa, postav, jejich povah a postojů. Lidé, kteří tu žijí obyčejný a ne moc úspěšný život zatížený předsudky, kteří však nemusí a nutně ani nejsou typičtí jenom v Mostě, ale v jakémkoli jiném místě, Prahu nevyjímaje! Co je tu však přece jen typičtější, je komplikované soužití etnických Čechů s romskou menšinou, zde exponované zejména chanovským sídlištěm, což byla do nebe volající hloupost, neřkuli zločin sociálního inženýrství 70. let minulého století.

Ačkoli sami autoři se k tomu moc nehlásí s tím, že jde o marketinkový produkt České televize, vrtal mi v hlavě slogan seriálu: „Mají se rádi, ale ještě o tom nevědí.“ V prvním díle tomu vůbec nic nenasvědčovalo. O to větší byla moje zvědavost, kterou seriál každým dalším pokračováním (dosud jsem viděl pět dílů) postupně naplňuje a zatím i uspokojuje.

Až do přečtení některých ohlasů, které seriál obviňují z jakési legitimizace stereotypů, by mě něco takového nenapadlo. Vím, je to tenký led. Nemá žádné jednoduché řešení. Autoři se zjevně a programově na nějaké ohledy vůči bílým, Romům, transsexuálům a dalším prostě vykašlali a udělali dobře. Pokud by se totiž měli neustále rozhlížet, zda se náhodou někoho nedotknou (zajímavé je, že obvykle těch, kterých se to vůbec netýká), 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

seriál Most!

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější