Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Levicové voliče vyluxoval Babiš, říká Hamáček. Účasti ve vládě sice nelituje, ale jako předseda končí

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předvolební štáb sociální demokracie vyvolává v člověku pocit déjà vu. Stejně jako před čtyřmi lety se atmosféra zpočátku nese v duchu napjatého očekávání, které se postupem času přelije ve zklamání. Sociální demokracie se ovšem letos do Sněmovny nedostala. Předseda strany Jan Hamáček proto oznámil rezignaci na post předsedy strany. Zároveň ale prohlásil, že mezi malými stranami udělala ČSSD nejlepší výsledek a že jí voliče vyluxoval premiér Andrej Babiš.

Volební štáb ČSSD je pro novináře otevřený od 15 hodin. Už krátce před druhou ale na ulici stepují skupinky, které čekají na příchody špiček strany. Jako první přichází na místo předseda a vicepremiér Jan Hamáček. K Lidovému domu jde sám, jen v doprovodu své ochranky, a s nejistým úsměvem hovoří o mírném optimismu a očekávání.

Stejně jako další sociální demokraté si netroufá odhadnout výsledek, kterého jeho strana dosáhne. Pouze opakuje, že pokud by se do Sněmovny nedostali, musí se změnit vedení strany.

„Pokud sociální demokracie neprojde do Poslanecké sněmovny, musí přijít nový předseda a na tom nehodlám nic měnit,“ oznámil předseda a volební lídr. Pozitivně ale ohodnotil kampaň, která podle něj probíhala korektně.

Bez nadšení, zato s vínem

Po něm přišla jednička pražské kandidátky Jana Maláčová a byla ještě tajemnější. Prozradila, že dopoledne strávila s rodinou, proto nemá aktuální informace, a že ji ve štábu bude doprovázet dvojka Matěj Stropnický.

Při pohledu na to, s kým Hamáček sleduje sčítání výsledků, je zřejmé, že do sálu dorazili pouze jeho příznivci z vedení strany. Ostatní podle mluvčí čekali na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější