Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Politolog a ajťák tomu nerozumí.“ Debatě na Nově vévodila snaha dostat staré věci k novým uším

Závěrečná debata Andreje Babiš, Petra Fialy a Ivana Bartoše na TV Nova. Reprofoto TV Nova
Závěrečná debata Andreje Babiš, Petra Fialy a Ivana Bartoše na TV Nova. Reprofoto TV Nova

Do poslední televizní debaty přišla trojice kandidátů na premiéra především zopakovat teze – a vzájemné invektivy –, které zazněly už mnohokrát předtím. Diváci předchozích diskusí a rozhovorů se mnoho nového nedozvěděli, na voliče, kteří se politice soustavně nevěnují, nejsledovanější českou televizi ale měli ze zvyku večer puštěnou, však mohly některé momenty zapůsobit.

Moderátor Ray Koranteng zamířil hned úvodními otázkami bez okolků na slabá místa všech tří lídrů.

„Nic z těchto vymyšlených účelových kauz nemá nic společného s moji politickou kariérou,“ reagoval premiér Andrej Babiš na dotaz, zda by česká politika bez jeho kauz a trestního stíhání nebyla klidnější a věcnější.

Předseda ODS Petr Fiala odmítl, že by jeho šance snižovala image příliš usedlého a málo lidového politika. V kampani se podle něj ukázalo, že to tak není.

„Těší mě, že v posledních deseti dnech bylo několik anket na lídry politických stran a já jsem je vyhrál, ale podstatné jsou volby,“ prohlásil předseda ODS a kandidát na premiéra za koalici Spolu.

Šéf Pirátů musel – rovněž už poněkolikáté – vysvětlovat svůj výrok z pirátského fóra, kam v roce 2009 v debatě napsal, že by neměl problém s muslimskou Evropou. Svou odpověď využil k prvnímu výpadu proti soupeři.

„Andrej Babiš říkal v roce 2015, že sem dovezeme osmnáct tisíc migrantů, kteří budou pracovat, kde Češi nechtějí,“ navezl se Ivan Bartoš do premiéra, který okamžitě kontroval fotografií svého pirátského vyzývatele na demonstraci s transparentem „Uprchlíci vítejte, nacionalisti táhněte“.

Diváci, kteří předvolební souboje sledují systematicky, začali pravděpodobně už v této úvodní pasáži chápat, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější