Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Můj Jeff je nositelem nejistot ve společnosti, říká umělkyně Milena Dopitová o obřím čerpadlu na Štvanici

Těžební věž Mileny Dopitové. Foto: Signal Festival
Těžební věž Mileny Dopitové. Foto: Signal Festival

Kovový objekt připomínající těžební věž, který na ostrov Štvanice umístila Milena Dopitová v rámci Signal Festivalu, na první pohled upozorňuje na environmentální dopady těžby. Ve skutečnosti má ale především kritizovat politickou situaci v zemi – varuje před legitimizací životních nejistot a ztrátou demokratických hodnot. „Jeff pluje do města a těží, dokud se těžit dá. Je prvním objevitelem nebo posledním, kdo tady ještě zbyl,“ vysvětluje svou instalaci světově uznávaná konceptuální umělkyně.

Jaké myšlenky má vyjadřovat objekt Jeff, který jste postavila vedle vodní elektrárny na Štvanici?

Ostrov Štvanice může evokovat různé představy. Svou dispozicí mi připomíná Noemovu archu, která pluje po Vltavě do centra města a přináší poselství. Nevíme přesně jaké, jestli se jedná o invazi, nebo záchrannou misi. Narůstající nejistoty ve společnosti se dotýkají nás všech. Jen s obavami přihlížíme, o co vše postupně přicházíme, a světlo na konci tunelu je stále v nedohlednu.

Jaké nejistoty máte na mysli?

Pandemická situace nahrává mocenským silám k manipulaci společností. A nyní v době voleb jen žasneme, čeho všeho jsou mnozí vrcholní politici schopní a kam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Signal Festival

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější