Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Před rokem tu skomírající nemocnice vytáhla Piráty do kraje, ti letos v Sušici doufají v úspěch i kvůli referendu

Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

V brzké odpoledne je před Sušickou nemocnicí klid. Dovnitř a ven se trousí pár lidí, část jsou zaměstnanci, zbytek pacienti, kteří chodí na domluvené prohlídky. Přímo naproti vstupu do nenápadné budovy visí na okně panelového domu plachta na podporu koalice Pirátů a Starostů – pro Sušici na Klatovsku svým způsobem symbolický pohled.

Loni se totiž právě nemocnice na okraji pošumavského města stala hlavním tématem krajských voleb. A místním Pirátům zde zajistila historicky nejlepší výsledek ve městě – 28,1 procenta. Více než dvojnásobek toho, co získali v celém Plzeňském kraji.

„Malé město je vždycky o lidech. Máte pravdu, že to ovlivní i letošní parlamentní volby,“ říká u vstupu do nemocnice bývalá zdravotní sestra Ludmila. Ta dodnes v nemocnici vypomáhá a z první ruky tak vnímá situaci z posledních několika let.

Plachta naproti vstupu do nemocnice. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Nemocnice ve městě fungovala dlouho dobře. Radnice si ji ponechala i v době, kdy většina podobných zařízení putovala pod správu krajů. Zlom nastal v roce 2015, kdy šel špitál do pronájmu společnosti Nemos Sokolov, kterou později pohltila skupina Penta. S nemocnicí to šlo z kopce, lůžková péče v podstatě zanikla.

Penta se nakonec s radnicí dohodla, že jí provozování zařízení přenechá. Do čela nemocnice se postavil radní za Piráty a šéf internetové firmy Pavel Hais, který se rozhodl zařízení nastartovat. Společně s druhým jednatelem Václavem Radou, někdejším manažerem Microsoftu, nemocnici nakopli. Podařilo se jim získat nové lékaře i vyjednat platby s pojišťovnami.

Jenže 14 dní před krajskými volbami je vedení města odvolalo, údajně kvůli špatnému hospodaření. To vedlo k vlně odchodů a uzavření chirurgického oddělení. Od té doby se nemocnice potýká s nejistou budoucností. Příležitosti to naopak otevřelo Haisovi.

Pavel Hais v Pirátském centru. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Díky podpoře v regionu se dostal na kraj, kde je nyní náměstkem pro oblast IT, digitalizaci a Centrální nákup. „Politicky nám to pomohlo. Nevnímám to jako štěstí. Ve finále nás to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější