Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letošní volby jsou ty nejluxusnější, jaké jste si mohli přát. Vysvětlujeme proč

Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK
Svobodné a spravedlivé volby jsou nezbytnou podmínkou pro fungování demokracie, rozhodně však ne podmínkou dostačující. Foto: ČTK

Komentář Pavla Tomáška: Česko má naději na nejzdravější a nejvíc očistnou kúru, kterou mohou volby v demokracii politickému vývoji nabídnout. A je pro českou politiku příznačné, že jsme ji od vzniku republiky v roce 1993 podstoupili pouze jednou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Známe to dobře ze svých všednodenních životů. Čím vyšší očekávání si s určitou věcí spojíme, tím hlubšího zklamání se máme šanci dočkat.

S demokracií, jejíž jeden z pilířů jdeme tento týden ve volbách podepřít, se pojí důležité naděje. Má se za to, že jde o ten systém správy věcí veřejných, který vede k těm nejžádoucnějším výsledkům: reflektuje preference lidí vyjádřená v hlasování, skýtá spravedlnost skrze vládu zákona a přibližuje prosperitu vytvářením prostoru pro iniciativu jednotlivce a rozumnou sociální politiku státu.

Svobodné a spravedlivé volby jsou jen jedním dílem v soukolí, které má výše zmíněné uskutečňovat. Jsou podmínkou nezbytnou, ani zdaleka však dostačující.

Pokud nefunguje dobře vyvážený systém vzájemně si konkurujících mocí, pokud justice neplní svou roli svrchovaného arbitra ústavnosti a dodržování dohodnutých pravidel, pokud občané nejeví setrvalý zájem o věci společného zájmu a pokud média nemají neomezovaný prostor psát svobodně a kontrolovat počínání mocných a vlivných, demokracie zadrhává ve svém výkonu a zklamává ty, jimž má sloužit.

Volit dobře neumíme. Co s tím?

Vrátíme-li se k volbám, stojí demokracie na nesamozřejmém principu, že jsme jako občané schopni se kvalifikovaně rozhodovat a vybírat ze svého středu ty, kdo jsou nadáni pro kvalitní a zodpovědnou správu země. Mnohokrát se prokázalo, nejen u nás, ale napříč světem demokracií, že očekávat od „lidu“ takovou schopnost je nerealistické a možnost, že se ve své volbě zmýlí, je nepříjemně pravděpodobná.

Byli to myslitelé jako například Karl Popper, kdo přišli s neklasickou definicí demokracie zohledňující realitu a praxi. V jejich pojetí je demokracie tou formou státu, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější