Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tresty za mazání na sítích odmítá vnitro i státní zástupci. Je mi to ukradené, reaguje Klaus

Poslanec Václav Klaus mladší (ODS). Foto: ČTK
Poslanec Václav Klaus mladší (ODS). Foto: ČTK

Nejvyšší státní zastupitelství a ministerstvo vnitra doporučují neschválit návrh zákona proti mazání příspěvků na sociálních sítích. Přidaly se k ministerstvu spravedlnosti, které návrh v připomínkovém řízení rovněž odmítlo. Vnitro například vyzdvihuje rozpor s právem podnikat, státní zástupci tvrdí, že návrhem neřeší cíle, které si poslanci vytkli. Poslanec Klaus Deníku N řekl, že mu jsou připomínky ministerstva ukradené.

Skupina poslanců pod vedením Václava Klause mladšího (ODS) předložila návrh, který by měl postihovat mazání příspěvků na sociálních sítích. Poslanci navrhují do trestního zákoníku přidat nový trestný čin a přestupek za mazání příspěvků, které by nebyly v hrubém rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy.

připomínkovém řízení se k návrhu mohou vyjadřovat různé instituce. Zatím si je nezískal. K zamítavému postoji ministerstva spravedlnosti se dnes připojilo i vnitro. „Předně je nutné upozornit na rozpor návrhu s právem podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost a rozpor s právem vlastnit majetek,“ píše ministerstvo vnitra. „Tyto sítě jsou uživateli využívány zpravidla zdarma, je zcela v diskreci provozovatelů či správců, jaké služby budou nabízet, zejména zda budou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sociální sítě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější