Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nevím, jakou odpovědnost myslíte.“ Poklidnou předvolební debatu lídři využili k oslovení vlastních příznivců

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Oproti minulým televizním diskusím byla předposlední velká debata dva dny před volbami velmi poklidná. Osm lídrů stran, hnutí a koalic se utkalo ve vysílání České televize (ČT), mluvili o bezpečnosti, ekonomice nebo klimatu.

Velká volební diskuse ČT s účastí hlavních lídrů začala velmi zvolna. Snad k tomu přispělo i uspořádání debaty v prostorách Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Hned první téma bylo přitom potenciálně velmi výbušné. Řeč totiž byla o zdražování. Tuto otázku v posledních týdnech velmi výrazně zvedá proti vládě opozice. Pro kabinet a zejména hnutí ANO je to velmi neoblíbené téma. Rostoucí ceny totiž pociťuje každý volič.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulou televizní předvolební debatu využil k oznámení, že vláda bude domácnosti dotovat kvůli zvyšujícím se cenám energií. V dnešní diskusi pro změnu řekl, že jeho kabinet by mohl po volbách dočasně zrušit DPH na elektřinu.

Babiš se tak snaží eliminovat negativní dopady zdražování těsně před volbami. Celkově ale ani toto emocionální téma nepřineslo zásadní vzruch, což jako by předznamenalo i další pokračování debaty.

Cvičení z populismu

V ekonomické části lídři dostali nečekaně jednoduchou otázku. Jestli bude za jejich případné vlády lidem lépe a jestli jim mohou tuto věc garantovat. „Lidi nemusejí šetřit, bude jim líp,“ řekl šéf hnutí ANO a premiér Babiš. Ostatně celou debatou se jako červená nit vinula jeho ujištění o tom, že pod jeho vedením se budou mít prakticky všichni lépe, že osobně garantuje stabilitu.

Lídr Spolu Petr Fiala (ODS) ale využil příležitosti a proti hnutí ANO se vymezil. „Lidé vidí, že než jste nastoupil, stálo mléko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější