Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chybí ubytování, doprava i doktoři. Města na Tachovsku se na příliv pracovníků z ciziny nepřipravila

Pracovníci z firem v borském CT Parku nastupují do soukromého autobusu, který je odveze zpět na ubytovnu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pracovníci z firem v borském CT Parku nastupují do soukromého autobusu, který je odveze zpět na ubytovnu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ještě před deseti lety přesahovala nezaměstnanost na Tachovsku deset procent, v některých obcích neměl práci až každý čtvrtý člověk v produktivním věku. Situace se od té doby významně změnila, najít práci v regionu není problém. Může za to rozsáhlá průmyslová zóna, největší v republice. S ní se do okresu přestěhovali také cizinci z východní Evropy. Proti nim se staví politická reprezentace i obyvatelé, kteří plánují volit protestní strany.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Druhá hodina odpolední je v západočeském Tachově rušný čas. Silnice se zaplní osobními auty, mnohá z nich mají zahraniční registrační značky. Většina z nich míří na tamní sídliště. Právě v této době se střídají směny v CT Parku v Boru u Tachova. Jednom z největších průmyslových areálů v Evropě, který zaměstnává více než čtyři tisíce lidí. Velká část z nich bydlí právě v třináctitisícovém Tachově.

„No samozřejmě, že půjdu volit,“ odpovídá šedesátník, který míří na nákup do místního obchodu Tesco. Jednoznačně říká, že hlas vhodí SPD. „Protože oni jediní zde udělají pořádek a zametou s korupcí,“ vysvětluje muž. Při dotazu na zahraniční pracovníky v odpovědi ještě přitvrdí. „Ano, vadí mi, nemakají a dělají bordel,“ vysvětluje šedesátník své rozhodnutí. Vlastní zkušenost s východoevropskými dělníky má z práce. Než odešel do důchodu, byl také zaměstnán v rozsáhlé průmyslové zóně. „No jo, jeden z nich sice maká, ale tři další ne,“ odůvodňuje senior svůj postoj k cizincům.

Není jediný. Obdobné hlasy vůči cizincům zaznívají napříč celým Tachovem, výjimkou není ani starosta města Ladislav Macák. „Kohokoliv ve městě zastavíte, pochybuji, že vám řekne, že to je fajn a v pořádku,“ odpovídá Macák na otázku ohledně nálad ve městě. Sám se proti zahraničním pracovníkům vymezuje také v médiích. Naposledy v době, kdy vrcholila poslední vlna pandemie. Tachov byl jedním z okresů, kterému i kvůli vysokému rozšíření nemoci mezi zahraničními pracovníky hrozila uzávěra. Ta ale nakonec platila plošně pro celou republiku.

„Perou se mezi sebou, už jsme tu měli pár pobodaných. Sice to nejsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější