Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Johnson se před nepříjemnými otázkami ukryl do lednice, strkat do novinářů by si ale v Británii politik i ochranka rozmysleli

BBC se pokusila českému premiérovi položit několik otázek. A to si dovolila hodně. Foto: screenshot z pořadu BBC Panorama
BBC se pokusila českému premiérovi položit několik otázek. A to si dovolila hodně. Foto: screenshot z pořadu BBC Panorama

Glosa Ivana Kytky, bývalého spolupracovníka pořadu BBC Panorama: Premiéru Andreji Babišovi, který obhajuje volební vítězství z před čtyř let, lze vyčítat leccos, nikoliv však trému, nebo dokonce stud před televizními kamerami. Ke své image outsidera, který zabloudil do politiky nechtěně, náhodou, nebo dokonce z donucení (jako by ho kámoši z Průhonic přemluvili), média nutně potřebuje. Na domácí scéně si pak některá občas vodí jako loutky na vodítku. Tím snáze, že mu jich část patří.

Je-li třeba, propůjčí svému hlasu náznak – divákovi nadbíhající – opatrné artikulační váhavosti. Těžko říci, zda je to dílem pečlivě budovaného mediálního image, nebo nejistoty, jestli se při skloňování ohebných českých slovních druhů pokaždé trefí do gramaticky správné koncovky. Mimochodem nevede si v téhle disciplíně o nic hůře než někteří jeho dvojjazyční předchůdci ve státních funkcích nebo někteří rodilí Češi.

Bezmála pětiminutové expozé Andreje Babiše v nedělením pořadu britské televize BBC Panorama: Pandora Papers však obnažilo Babišovu elementární nezkušenost a nepřipravenost na přímý kontakt s investigativními novináři z anglosaského mediálního prostředí.

Z odvysílaných záběrů je zřejmé, že produkční tým BBC zastihl dosluhujícího českého premiéra na jednom z veřejných předvolebních mítinků. Během ochotného pózování s nemluvnětem a autogramiády odpovídá se zájmem a snad i potěšením na otázky. Vysvětluje, proč vstoupil do politiky, a těší se samozřejmě na nadcházející volby.

Pořad BBC Panorama, originál s českými titulky

Oboustranně přívětivá atmosféra se změní ve chvíli, kdy se ho reportér zeptá na finanční transakci, při které koupil přes offshorový bankovní účet nemovitosti na francouzské Riviéře: „Až mě příště budete chtít natáčet, musíte požádat o svolení,“ odvětí s náznakem rozčilení v hlase premiér a poněkud kvapem, nestátnicky odchází ze záběru.

Pozoruhodný argument, vezme-li se v úvahu, že pár minut předtím se choval vůči televiznímu štábu BBC se svou obvyklou žoviální přívětivostí. Jak velí profesní povinnosti, novináři se mu navěsí na paty a opakují otázku. Když reportér BBC obchází (dva či tři metry za premiérem) zaparkovanou dodávku, jeden z členů Babišovy ochranky mu přehradí cestu, otočí se a nešetrně ho zasáhne pěstí. Na zpomaleném záběru vypadá zákrok dokonce jako rána pěstí do obličeje, šlo však spíše o důrazné odstrčení.

Reportéra i kameramana BBC v tu samou chvíli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Glosa

Pandora Papers

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější