Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Agrofert dostal od maďarské vlády stovky milionů korun, Babiš Orbánovi kryje záda v Bruselu

Setkání Andreje Babiše a Viktora Orbána provázejí úsměvy. FOTO: Gabriel Kuchta, Deník N
Setkání Andreje Babiše a Viktora Orbána provázejí úsměvy. FOTO: Gabriel Kuchta, Deník N

Firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše hrají v maďarském potravinářství velmi důležitou roli. Diplomatické zdroje tvrdí, že právě i tím může být motivována premiérova vstřícná diplomacie vůči Maďarsku. Tamní premiér Viktor Orbán už v minulosti opakovaně ukázal, že loajální spojence dokáže odměnit a ty neposlušné naopak zničit.

Viktor Orbán na summitu V4 v roce 2018 veřejně upozornil na sílu byznysu Andreje Babiše v Maďarsku. Dalo se to číst jako uznání, ale i jako varování.

Babiš je v Maďarsku podle ekonomického liberálního týdeníku HVG druhou nejmocnější postavou tamního zemědělství. Od maďarské vlády dostaly jeho svěřenské firmy stamilionové dotace. Český premiér se na jednáních Evropské rady stal Orbánovým spojencem.

Zdroj Deníku N v diplomacii tvrdí, že Babišův vztah k Maďarsku může být ovlivněn snahou ochránit prosperitu svého byznysu. K tomuto názoru se veřejně hlásí i exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Vztahy jsou tím částečně určované,“ řekl Petříček Deníku N.

To se projevuje mimo jiné i tím, že Česko v otázkách, které jsou pro Maďarsko kontroverzní, mlčí. Jedním z posledních takových případů je maďarský zákon namířený proti LGBT+. Babiš se ke kritice oficiálně nepřipojil s tvrzením, že potřebuje dopad zákona analyzovat.

Spojenectví obou mužů může být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Viktor Orbán

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější