Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nobelovu cenu za chemii získali objevitelé nových nástrojů pro syntézu léků

Benjamin List a David MacMillan. Kresba: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Benjamin List a David MacMillan. Kresba: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Po medicíně a fyzice přišla na řadu chemie. Letošní Nobelovu cenu v ní získali Benjamin List a David MacMillan za objev nového způsobu, jak vytvářet sloučeniny na přání. Jmenuje se asymetrická organokatalýza.

Své objevy učinili nezávisle na sobě. Benjamin List (narozen 1968) je německý chemik, který je momentálně ředitelem Ústavu Společnosti Maxe Plancka pro výzkum uhlí (Institut für Kohlenforschung), což je ovšem historický název; dnes je těžištěm práce ústavu právě chemická katalýza. David W. C. MacMillan (narozen 1968) je britsko-americký chemik, který je profesorem Princetonské univerzity.

Aby látky chtěly být spolu (nebo od sebe)

Některé chemické reakce probíhají snadno, stačí požadované látky smíchat: když kápnete kyselinu sírovou do roztoku hydroxidu sodného, zašumí to a rozběhne se neutralizace, jejímž výsledkem je nakonec vodný roztok síranu sodného. Když dáte peroxidu vodíku dost času, rozloží se na vodu a kyslík. (Velmi pomalu, takže když si ho koupíte v lékárně, nějakou dobu vydrží. Ale věčně ne.) Takové reakce jsou spontánní. Mnohé jiné ale potřebují pomoci, v jednodušším případě třeba teplem, ve složitějším přítomností jiné chemické látky. Látce, která umožní chemickou reakci a sama z ní vyjde nezměněna, říkáme katalyzátor.

Když se například zmíněný peroxid vodíku dostane do kontaktu s vhodnou sloučeninou kovu, rozkládá se daleko rychleji a meziprodukty takové reakce zabíjejí vše živé – což se s úspěchem využívá při průmyslovém čištění vody. Na podobném principu je založen i jeho dezinfekční účinek. Když do lahvičky peroxidu koupené v lékárně ponoříte stříbrnou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nobelova cena

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější