Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Unikátní analýza: Babišovy firmy inkasovaly od státu násobně víc, než se dá veřejně dohledat

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Střet zájmů premiéra Andreje Babiše, který je zároveň majitelem podnikatelského impéria, se skloňuje po celou dobu jeho vlády a stal se i předmětem zkoumání Evropské komise. Babišovým firmám se ale i navzdory tomu dařilo získávat peníze z veřejné kasy, a dokonce úspěšněji než před jeho nástupem do čela vlády. Objem zakázek za dobu, kdy je u moci, stoupl podle veřejně dostupných údajů o čtyřicet procent. Jak ale zjistil Deník N z běžně nepřístupných dat, ve skutečnosti do premiérových společností přiteklo ještě mnohem více peněz.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dobrat se jasné a konečné sumy, kterou premiérovy firmy získávaly ze státních kasy, není nijak snadné. Údaje o toku veřejných financí jsou roztříštěné do několika evidencí, žádná z nich však neposkytuje komplexní přehled.

Deník N proto ve spolupráci se společností Datlab zmapoval všechny dostupné zdroje a poskládal z nich ucelený obraz toho, jak Babišovy firmy profitovaly ze státní kasy za dobu jeho vlády. Výsledná analýza odhaluje, že skutečný objem proplacených peněz firmám Agrofertu je trojnásobně vyšší, než je veřejně dohledatelné.

Rozsáhlá analýza zahrnuje všechny firmy holdingu Agrofert a propojuje je s údaji o veřejných zakázkách a platbách, které za toto volební období u Babišových společností skončily.

Zatímco podle veřejných dat za dobu této vlády získalo třicet premiérových firem 546 zakázek v celkové hodnotě 4,5 miliardy korun, ve skutečnosti státní peníze inkasoval trojnásobný počet firem z premiérova holdingu a celková částka dosáhla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Střet zájmů Andreje Babiše

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější