Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vina s těžkým zadkem. Dejvické divadlo uvedlo inscenaci v režii Ivana Trojana

Lenka Krobotová a Václav Neužil. Foto: Hynek Glos
Lenka Krobotová a Václav Neužil. Foto: Hynek Glos

Dejvické divadlo uvedlo dlouho odkládanou řádnou premiéru inscenace Vina? Režíruje ji, v Dejvicích již podruhé, hvězda zdejšího souboru Ivan Trojan, v ústředních rolích se představují Václav Neužil, Martha Issová a Lenka Krobotová. Spolu s nimi a jejich hereckými kolegy se ovšem na scéně objevují také technici a další zaměstnanci. Výsledkem je nejzalidněnější jeviště od dob památného Muže bez minulosti.

Slovenský autor Daniel Majling napsal Vinu? přímo pro dejvický soubor, s nímž již ostatně několikrát spolupracoval (mimo jiné na hitu Ucpanej systém). Pravděpodobně nikoliv náhodou se přitom nenápadně vrací ke zdejší starší inscenaci Spříznění volbou. Vina? se s ní totiž shoduje nejen co obsazení, ale i tématem: hraje se o rozpadajícím se manželství a pocitu provinění, základem jsou v obou případech romány Johanna Wolfganga Goetha. A co víc, postava, kterou představuje Martha Issová, také tentokrát spáchá sebevraždu.

Vina? se rozběhne jako rafinovaná prolínačka. Na večírku po premiéře divadelní adaptace slavného Goethova „sebevražedného“ románu Utrpení mladého Werthera se nejprve herci pohádají o jeho aktuálnosti (respektive o tom, zdali může existovat tak silná a bezvýhradná láska), načež jeden z nich oznámí manželce, že se s ní chce rozejít, protože se bezhlavě zamiloval do její kolegyně. Druhá premiéra se koná hned další večer.

Následuje divadlo na divadle, při kterém diváci současně sledují představení Werthera i hovory účinkujících v zákulisí. Obsazení je vzhledem k událostem z předchozího dne krutě ironické: Lottu, do níž je Werther sebedestruktivně zamilován, hraje Martha Issová a jejího žárlivého manžela Václav Neužil – tedy právě ten pár, který se předchozího večera rozpadl. Napětí vyvrcholí, když se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější