Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Exkluzivní data: Co je důležité pro voliče opozičních koalic a na čem záleží podporovatelům SPD

Předvolební mítink Spolu ve Středočeském kraji. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předvolební mítink Spolu ve Středočeském kraji. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Detailnější pohled na to, co je pro voliče jednotlivých stran důležité, nabízejí data agentury Median, která Deník N exkluzivně získal. Pocházejí z rozsáhlé studie o spotřebě – výzkumníci se už od roku 1996 každoročně podrobně ptají 15 tisíc Čechů na to, jaké výrobky používají, jaká média sledují nebo koho by volili. Z dat za letošní první pololetí, což odpovídá 7500 zpovídaným, se rýsuje zajímavý obrázek.

Letošní volby mohou přinést velmi roztříštěnou Sněmovnu, dlouhodobě se jako silnější uskupení totiž rýsují pouze ANO, Spolu, Piráti se STAN a také hnutí SPD. Andrej Babiš má své hlavní vyzyvatele zejména v obou opozičních koalicích. Ty od svého vzniku hlásají, že plánují sestavit většinu a přepsat mocenskou mapu v zemi.

Právě premiér je jedním z hlavních témat, se kterým pracují. Je to zcela přirozené. Opozice se v demokratických volbách vymezuje proti nejsilnější vládní straně a nabízí sama sebe jako alternativu. Oba bloky se už ale liší v tom, jaká další témata a akcenty v předvolební kampani předkládají.

Jejich komunikace do jisté míry vychází vstříc voličům. Zejména tedy těm potenciálním. Například pro Spolu nemá smysl útočit na srdce a rozum podporovatelů komunistů, musí se tematicky i komunikačně trefovat zejména do vlastních a potenciálně dalších podporovatelů.

Co vlastně voliči hlavních vyzyvatelů ANO chtějí? Data Medianu ukazují, že podporovatelé Spolu jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější