Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Žvanění je umění, řekl Babiš a pak půl hodiny mluvil. Hrad naopak mlčí

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Několik dní kolují mezi novináři i odbornou veřejností spekulace o tom, že hlava státu Miloš Zeman je na tom zdravotně špatně. Hrad ubezpečil veřejnost, že může být v klidu. Poslanci také jednali o tragédii na Bečvě a řešili zmrazení platů politiků. Zřejmě nejvýstižněji dnešní den popsal předseda vlády Andrej Babiš slovy: „Žvanění je umění.“ Jeho projev trval zhruba půl hodiny a k věci nebyl ani trochu. Dnešní PolitikoN sepsala Barbora Janáková.

Poslední dva dny jsou novináři ostřelováni zaručenými tipy o prezidentově zdravotním stavu. Už od pondělí se objevují spekulace, že je hlava státu opět v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích nebo že jej vezla z Lán záchranka. Nic z toho není pravda, oficiální místa tyto zkazky vyvrací, ať už jde o mluvčí střešovické nemocnice, nebo zástupce pražské a středočeské záchranky.

Spekulace už kolují i mezi politiky, jak dnes informovaly Seznam Zprávy, přičemž ti opoziční požadují pravdivé informace o Zemanově zdravotním stavu. Zástupci koalice jsou pak s Hradem ve spojení a domnívají se, že veřejnost nemusí být o citlivých údajích přesně informovaná. Například předseda ČSSD Jan Hamáček dnes na tiskové konferenci prohlásil, že Hrad zpravuje veřejnost o zdravotním stavu dostatečně. Co jiného taky může říct, když vsadil vše na návrat starých tváří a Zemanovu podporu.

Pochybnosti o prezidentově zdravotním stavu může vyvolat i to, že se Zeman

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Otrávená Bečva

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější