Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rybáři i podnikatelé, pražské satelity i nenápadná bašta v Poličce. Co spojuje regiony, kde si ODS udržela pozice?

Volební plakáty na náměstí v Poličce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Volební plakáty na náměstí v Poličce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ve volbách spoléhají strany na své tradiční bašty. Pro ODS z koalice Spolu jsou to především ekonomicky fungující regiony, kde se strana může opřít o střední třídu a své lokální politiky. Ve sněmovních volbách v roce 2017 byli občanští demokraté ze všech českých okresů nejúspěšnější v Praze-východ, ve městech nad pět tisíc obyvatel pak dosáhli nejlepšího výsledku v Poličce na Svitavsku. Deník N zjišťoval, zda tam může koalice Spolu počítat s podporou voličů i letos.

„V Poličce se říká – volím Martinů. Ne ODS. Ta je tady jednička kvůli němu, je tady populární,“ říká starší muž v džínách a košili na lavičce uprostřed opraveného historického náměstí. Jeho dva přátelé kývají souhlasně hlavou.

Když zazní v jedné větě jména „Martinů“ a „Polička“, každého napadne, že je řeč o zdejším nejslavnějším rodákovi – hudebním skladateli Bohuslavovi Martinů. Jenže ten neměl nic společného s ODS a muž vyhřívající se na lavičce – představil se jako Karel – nemluví o hudbě, ale o politice. Martinů, kterého uznale zmínil, není navzdory stejnému příjmení příbuzným slavného skladatele, v Poličce se ale také narodil a už patnáct let město řídí jako starosta.

„Já už kandiduju v patnáctých volbách, tuhle jsem to počítal. Měl jsem sedmery komunální volby, čtvery krajské a teď jdu do čtvrtých parlamentních,“ vypočítává starosta Jaroslav Martinů (ODS). Z jeho kanceláře na městském úřadě je krásný výhled na náměstí, kde panuje poklidná atmosféra pracovního dopoledne.

Z okna starostovy kanceláře je krásný výhled na náměstí v Poličce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Chtěl bych vyhrát,“ odpovídá starosta na dotaz, jaký čeká v Poličce výsledek. „Byl bych rád, a říkám to s velkou pokorou, kdybychom byli první. Očekávám, že druhé skončí ANO a na třetím místě Piráti a Starostové,“ upřesňuje Martinů.

Kromě starostování také poslancuje. Ve Sněmovně za ODS končí už své druhé volební období, přestože v dolní komoře podle svých slov nikdy sedět nechtěl a nechce.

„Byl jsem zvolen dvakrát, jednou ze sedmnáctého místa, jednou ze šestého. Teď kandiduju z osmého místa. Nikdy jsem tam nechtěl být a myslím, že letos už mě voliči nevykroužkujou,“ říká Martinů. Dobře se podle svých slov cítí v roli starosty.

„Jsem obyčejnej člověk, znám svoje limity. Myslím, že jsem svůj limit Parlamentem překročil. Mám stud a ostych, nemluvím dobře, nemám vzdělání. Myslím, že do toho světa nepatřím,“ vysvětluje a při každé zmínce o celostátní politice důsledně zmíní, že je v ní „páté kolo u vozu“.

Starosta Poličky a poslanec za ODS Jaroslav Martinů ve své kanceláři na městském úřadě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Každá ze tří stran koalice Spolu – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – má své silné regionální bašty někde jinde, i když se částečně překrývají. Pro občanské demokraty je jednou z nich právě Polička. Ve sněmovních volbách před čtyřmi lety tady ODS získala skoro 23 procent hlasů. Zůstala sice těsně druhá za vítězným hnutím ANO, ale byl to její nejlepší volební výsledek ze všech českých a moravských měst s více než pěti tisíci obyvatel. Celostátní podpora občanských demokratů byla v roce 2017 skoro přesně poloviční.

„V komunálních volbách jsme byli zvyklí dostávat 40 a víc procent. V krajských jsme loni udělali také solidní výsledek, asi 30 procent (v koalici s TOP 09, pozn. red.), v parlamentních už to není tolik o našich osobách na městě, ale i tam se naše postavení v komunálních volbách zúročuje,“ myslí si Martinů.

Podnikatelé hlavní oporou

ODS kdysi platila za stranu preferovanou podnikateli. V devítitisícovém městě na Svitavsku to platí stále. Silnou pozici tu strana má i v souvislosti s dobrými podmínkami, které město vytváří pro někdejší hlavní opory občanských demokratů.

„Volil jsem ODS vždycky, jenom jednou jsem volil Topku. Jsem pravicový volič, i můj táta byl ódéesák,“ říká Tomáš Neumann. V Poličce žije od dětství a dnes provozuje na náměstí dvě restaurace. Letos se chystá volit koalici Spolu. Mimo jiné i kvůli starostovi, který podle něj vytváří podnikatelům příznivé podmínky.

„Když mu člověk zavolá, pomůže, podporuje podnikatele, mluví s námi. Je to Poličák každým coulem, lidi ho mají rádi, všechno zařídí,“ říká Neumann.

V čele preferované strany si podle svých slov původně představoval někoho důraznějšího, než je Petr Fiala. Ale ten ho mezitím přesvědčil.

„Fialovi jsem moc nevěřil, přišel mi moc mírnej na dnešní dobu populistů, kteří vykřikujou a lžou. Ale on

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější