Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevítězný tenisový únor bez Berdycha a Kvitové. Není potřeba demisí, taková je realita

Čím víc Karolína Plíšková dá es, tím víc věnuje na pomoc obětem zničujících australských ohňů. Vladimir Pryček, ČTK
Čím víc Karolína Plíšková dá es, tím víc věnuje na pomoc obětem zničujících australských ohňů. Vladimir Pryček, ČTK

Byla to koncem loňského roku velká tenisová sláva. Muži se výhrou nad Maďarskem zachránili mezi elitou v novém modelu Davis Cupu a ženy už pojedenácté získaly v pražské O2 areně po výhře nad USA Fed Cup. V polovině února 2019 je vše jinak: oba týmy své zápasy 1. kola nového ročníku na domácí půdě v Ostravě prohrály a čeká je baráž o záchranu v elitní soutěži.

První únorový víkend v 1. kole Davisova poháru podlehli v Ostravě čeští tenisté 1:3  Nizozemsku a budou v září bojovat o záchranu v Bosně a Hercegovině, druhý únorový víkend padly na stejném místě české tenistky 2:3 s Rumunskem a v dubnu si  doma zahrají baráž s Kanadou. Stalo se bez nejlepších českých hráčů – Tomáše Berdycha a Petry Kvitové. Není divu, že se objevily kritické hlasy, že s nimi v sestavě by Česko v obou případech postoupilo a těšilo se na listopadový finálový turnaj Davis Cupu v Madridu, respektive na dubnové semifinále Fed Cupu s Francií.

Už po prohře s Nizozemskem vyzýval svým blogem v Deníku Sport wimbledonský vítěz a bývalý předseda tenisového svazu Jan Kodeš svého nástupce Ivo Kaderku a daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila k demisi.

„Ať se na mě nikdo nezlobí, ať to bylo jakkoliv, tak zodpovědnost za to, že nehrál Berdych, má tenisový svaz v čele s prezidentem Kaderkou a kapitánem Navrátilem. A na základě toho by ti dva měli podat demisi. To je můj názor. Tohle byla výjimečná situace,“ napsal Kodeš ve Sportu. „Svaz měl v téhle situaci Tomáše Berdycha přesvědčit. Kdyby si řekl o jakékoliv peníze, tak by si je zasloužil. Já za tím vidím spíš to, že nebyla ochota se s ním domluvit. Samozřejmě, že o penězích nerozhoduje Navrátil, ale marketingová firma nebo prezident svazu. A já se domnívám, že tam je nabouraný vztah mezi firmou Česká sportovní a prezidentem Kaderkou. Není tam symbióza, která panovala před třemi čtyřmi lety,“ vysvětloval svůj postoj Kodeš.

„Přiznám se,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější