Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovo francouzské panství: Ani sousedé nevědí, kdo vily za vysokými ploty vlastní

Mougins je dvacetitisícové městečko, jeho obyvatelé ale většinou netuší, kdo je jejich významný soused. Foto: Zuzana Šotová, Investigace.cz
Mougins je dvacetitisícové městečko, jeho obyvatelé ale většinou netuší, kdo je jejich významný soused. Foto: Zuzana Šotová, Investigace.cz

Na základě dokumentů známých jako Pandora Papers, které získalo mezinárodní společenství novinářů (ICIJ), jsme zjistili, že Andrej Babiš přes podezřelé offshore schéma ve Francii nakoupil malé realitní impérium. Peníze na zámeček Bigaud a další parcely přitom půjčil sám sobě. Reportéři Investigace.cz se proto vypravili na Azurové pobřeží, aby si na vlastní oči prohlédli několik hektarů pozemků s honosnými vilami, jež od roku 2018 spadají pod svěřenský fond AB private trust I.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Městečko Mougins přímo navazuje na známé letovisko Cannes a jeho klikatými uličkami se lze rychle dostat do centra, které leží na vrcholu kopce, odkud se otvírá krásný výhled na Azurové pobřeží. Centrum tvoří malebné cihlové domy, úzké uličky, barevnými křídami pomalované kamenné chodníky, umělecké ateliéry i drahé luxusní restaurace. Jsme na Francouzské riviéře, kde Mougins neproslulo pouze jako město umělců, ale pobývaly tu i jiné celebrity nebo vysoce postavení politici. Právě tady v roce 2013 otevřel tehdejší ministr financí Andrej Babiš s velkou slávou restauraci Paloma.

Text, který právě čtete, vám přinášíme díky partnerství s novináři z Investigace.cz.

Pro českou veřejnost jde o známý fakt, což ovšem neplatí pro obyvatele Mougins. Dokonce ani majitelka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Pandora Papers

V tomto okamžiku nejčtenější