Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covid hernímu průmyslu pomohl růst. V regionu jsme lídry, říká předseda Asociace českých herních vývojářů

Beat Saber, jedna ze světově nejúspěšnějších českých her poslední doby. Foto: ČTK
Beat Saber, jedna ze světově nejúspěšnějších českých her poslední doby. Foto: ČTK

Podle Pavla Baráka, předsedy Asociace českých herních vývojářů, může tuzemský herní průmysl bez problémů soupeřit i s některými západními zeměmi. Pokud jde o spolupráci se státem, je vše nastartované, ale zatím nelze sklízet výsledky. Vzorem je Finsko.

V roce 2020 se obrat v českém herním odvětví zvýšil o 17 % oproti předchozímu roku a přesáhl 5,3 miliardy korun. Vzniklo přes 330 nových pracovních pozic a sedm nových herních studií. Vyplývá to z červnové studie o stavu herního průmyslu v ČR, kterou zveřejnila Asociace českých herních vývojářů (GDACZ). Sdružení subjektů zaměřených na herní tvorbu vzniklo v roce 2018 za účelem podpory zájmu o toto odvětví a jeho rozvoje, jakož i pro komunikaci s orgány státní správy. S výjimkou prvních tří měsíců je po celou dobu předsedou asociace Pavel Barák, který herní vývojáře zastupuje také v představenstvu Hospodářské komory ČR.

V rozhovoru se věnujeme těmto tématům:

  • jak a proč vznikla Asociace českých herních vývojářů
  • co tento segment průmyslu potřebuje
  • jak si stojíme ve srovnání s cizinou
  • jak s herním průmyslem zahýbal covid

Kolik má GDACZ zaměstnanců?

Jednoho a půl. To odvětví je malé a my jsme maličká organizace, žádný aparát. Já jsem na plný úvazek, jedna kolegyně na částečný. Pak máme pět externích spolupracovníků, z nichž někteří s námi spolupracují dlouhodobě, někteří jen na konkrétních projektech. V rámci asociace pak máme pracovní skupiny a nejdůležitější složka je rada asociace, kterou tvoří sedm našich členů. Ta rada se pravidelně schází a určuje směřování. Já jsem exekutiva.

Jak se člověk stane předsedou podobné asociace?

Já jsem nejdříve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní politika

Videohry

Ekonomika, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější