Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Faktor míry citlivosti a očekávání. Aneb proč Babišovy voliče jeho „chateau“ nejspíš neodradí

Komplikovaný muž, kterému část voličů nejspíš odpustí i komplikované kauzy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Komplikovaný muž, kterému část voličů nejspíš odpustí i komplikované kauzy. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Glosa Evy Mošpanové: Týden před sněmovními volbami se Andrej Babiš potýká s odhaleními, že schovával transakce při nákupu nemovitostí v offshorových firmách. Situace je pro něj nepochybně nepříjemná, ale s velkou pravděpodobností nebude mít výrazný dopad na výsledek voleb. Důležitou roli tu totiž hraje vztah, který s voliči navázal už dříve, i jejich očekávání.

Donald Trump v roce 2016 během své předvolební kampaně slavně prohlásil, že by mohl někoho zastřelit uprostřed ulice a neztratil by žádné voliče. Šlo o nadsázku velkou stejně jako ego jejího autora, v něčem ale měl pozdější prezident pravdu.

Láska ke komplikovaným politikům vyžaduje komplikované kompromisy. A mnoho voličů bylo ochotno přehlédnout řady Trumpových nedostatků, chyb a kauz výměnou za to, co jim nabízel – ať už šlo o větší pocit bezpečí, zájmu o ně, nebo touhu po vymýcení korupce a starých struktur.

Andrej Babiš není o tolik odlišný případ a to mu nejspíš pomůže současnou kauzu Pandora Papers přežít bez velké ztráty voličů. Důvodů, proč by se tak mohlo stát, je několik.

V první řadě jde o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější