Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Experti: Fialovo zpochybňování vlivu člověka na klima je manifestace populismu. Cílí na bojovníky za „normální svět“

Předseda ODS Petr Fiala při kampani v Pardubicích. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda ODS Petr Fiala při kampani v Pardubicích. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kandidát na premiéra Petr Fiala v rozhovoru pro týdeník Respekt naznačil, že není přesvědčen o vlivu člověka na klimatickou změnu. Jak upozorňují odborníci, jeho slova jsou v rozporu s vědeckým poznáním. Nezájem, který jeho postoj vyvolal, podle nich ilustruje předvolební debatu o tomto problému.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lídr koalice Spolu se k tomuto tématu vyjádřil poměrně otevřeně v rozhovoru pro Respekt. Nejprve na otázku, jestli jsou změna klimatu a problémy životního prostředí předním tématem voleb, odpověděl: „Ano. A bez ohledu na to, jestli si myslíme, že změny klimatu člověk způsobuje, nebo nezpůsobuje, o tom můžeme vést odbornou i politickou debatu…“

Na přímý dotaz, jestli je změna klimatu způsobená člověkem, odvětil, že odpověď není jednoznačná. „Snažím se jako vědec, který to však nedělá odborně, sledovat různé debaty. Myslím si, že odpověď není úplně jednoznačná. Ale nemyslím si, že toto je na tom to nejpodstatnější. Musíme vnímat, že nějaká změna probíhá, a musíme být i do jisté míry opatrní, abychom nezpůsobili horší následky,“ zdůvodnil svůj postoj.

Posléze jej ještě upřesnil. „Jestli to člověk zhoršuje, byť klimatickou změnu nezpůsobuje, starejme se o to, abychom ji nezhoršovali,“ doplnil.

Jeho stanoviska přitom odporují současnému vědeckému poznání. „O tom, že globální změny klimatu jsou velmi těsně spojeny s činnosti naší civilizace, opravdu není pochyb,“ řekl Deníku N ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Michal V. Marek.

Dodal, že se s takovým druhem odpovědí setkává poměrně často. „Příčinou je neznalost problému, to bych mu asi tak nevyčítal, ale

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

patak1@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Klimatická krize

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější