Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čeho se měl premiér dopustit a co mu může hrozit? Babiš a Pandora Papers v otázkách a odpovědích

Andrej Babiš (ANO) před volbami čelí otázkám o transakcích z roku 2009. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš (ANO) před volbami čelí otázkám o transakcích z roku 2009. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) figuruje v odhalení mezinárodního týmu novinářů včetně českého webu Investigace.cz s názvem Pandora Papers. Babiš podle nich přes offshorové firmy kupoval za stovky milionů korun nemovitosti ve Francii. Čím je to podezřelé a co to pro českého předsedu vlády znamená?

Čeho se měl český premiér dopustit?

Andrej Babiš si velmi zjednodušeně řečeno nechal v roce 2009 anonymně založit několik společností. Přes ně pak pomocí půjček dostal podle tehdejšího přepočtu asi 381 milionů korun do monacké společnosti, přes kterou pak ve Francii nakupoval nemovitosti.

Otázky budí celá konstrukce transakce, byť mohla být legální. Není totiž jasné, odkud peníze pocházejí. Podobná schémata firem, přes které putují finance, se podle bývalého vyšetřovatele Kamila Kouby používají při praní špinavých peněz. Dokázat něco takového by ale vyžadovalo prokázat zároveň trestný čin, ze kterého by peníze pocházely.

Složitost operace může naznačovat, že se Babiš snažil původ peněz, které firmami procházely, zakrýt. Tehdejší podnikatel si ostatně nemovitosti koupil přímo a nemusel kvůli tomu zakládat společnosti po celém světě včetně daňových rájů.

Co nyní českému premiérovi hrozí?

Přestože na aféře Pandora Papers spolupracovala řada světových redakcí včetně známých zahraničních médií jako The Guardian nebo BBC a jejím předmětem je chování desítek světových politiků včetně třeba ukrajinského nebo ruského prezidenta, snaží se Babiš vše vykreslit jako spiknutí novinářů před volbami.

V tuto chvíli není možné odhadnout, nakolik zjištění, že využíval k převodům peněz společnosti v daňových rájích s těžko vystopovatelnými vlastnickými strukturami, bude mít dopad na preference jeho hnutí. Ocitnout se v hledáčku světových médií v souvislosti s finančním skandálem ale jistě není pro českého premiéra příjemné.

Je tu ale i právní aspekt – podle analytika Transparency International Milana Eibla by se původem peněz měly zabývat Finanční analytický útvar (FAÚ) a orgány činné v trestním řízení. Policie už oznámila, že se na informace z Pandora Papers o Babišovi i dalších českých občanech podívá, FAÚ spadající pod ministerstvo financí se nechce ke konkrétním subjektům nebo případům vyjadřovat.

Babišovi navíc podle serveru Investigace.cz může hrozit vyšetřování také ve Francii nebo v USA.

Ze zjištění invetigativců navíc vyplývá, že český premiér mohl porušit zákon

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Pandora Papers

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější