Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Drama až do konce. Co rozhodne ve volbách a po hlasování?

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Analýza: Volební kampaň je ve finále. Stovky článků, debat a analýz, stovky milionů korun vynaložených na kampaň a emoce vybičovné na maximum jsou její nedílnou součástí. V samotném cíli ale bude klíčové, zda se pár set tisíc voličů rozhodne podpořit strany kolem pěti procent.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po měsících vzájemného ostřelování a vyhrocené koncovce kampaně je tu úplné finále. Už v pátek se otevřou volební místnosti a o den později bude jasné, jestli se alespoň částečně překreslí politická mapa v zemi.

Hnutí ANO zůstává největším favoritem. Podle všech volebních modelů i koncem září vedlo s poměrně pohodlným náskokem. Nejnovější data Medianu mu přisoudila náskok o zhruba čtyři procentní body, v šetření STEM vedlo o šest procentních bodů. V obou případech před volební koalicí Spolu.

Kromě toho se ale agentury shodují ještě na jedné věci: ANO oslabuje. Přitom nejpozději od června se mu dařilo sbírat voliče, které poztrácelo na jaře, kdy mělo problém s řešením pandemie. V létě ale zabralo, opozici se nepodařilo více prosadit právě téma covidu-19, a hnutí ANO tak dostalo prostor na rozehrání kulturních válek.

Negativní kampaň je tím hlavním, co aktuálně šéf ANO Andrej Babiš nabízí. Její jednotlivé prvky se dostaly do všech fragmentů předvolební agitace. Babiš vytáhl téma migrace, s nímž útočí na Piráty, zdanění, otázku svrchovanosti nebo kritiku opozičních koalic jako podvodu na voliče.

V posledních dnech se ale výrazně vymezil i proti koalici Spolu, kolem které dříve spíše našlapoval. Někteří politici ANO v minulosti veřejně sondovali možnost povolební spolupráce s ODS, slyšeli ovšem rezolutní odmítnutí. Babiš tak koalici obvinil, že s její případnou vládou se vrátí kmotři a korupce, přijdou vysoké daně, migranti a euro.

Jeho negativní kampaň má za cíl zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější