Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevíme, o čem všem Babiš v majetkových přiznáních lže. To je důležitý signál, říká analytik

Předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš si podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů poslal přes offshorové firmy skoro 400 milionů korun, za které pak nakoupil nemovitosti ve Francii. Podle odborníků oslovených serverem Investigace.cz, který byl do pátrání zapojený, nese celá operace znaky praní špinavých peněz. S tím v rozhovoru pro Deník N souhlasí i hlavní analytik Transparency International Milan Eibl, podle nějž Babiš využil osvědčených kroků pro zakrytí původu peněz. Případ by podle něj měl zajímat i orgány činné v trestním řízení a Finančně analytický útvar.

Jak ze své zkušenosti s podobnými transakcemi vnímáte informace serveru Investigace.cz, že premiér Andrej Babiš nakupoval nemovitosti přes offshorové společnosti?

Takové schéma není v oblasti daňových rájů nic neobvyklého, využívají ho podnikatelé po celém světě. Když už ale někdo jednou využije takovýto offshorový model, je za tím zřejmá snaha obejít pravidla. Nemusí to být nutně nelegální, ale první impulz je snaha o vytvoření nějaké obezličky. A ve chvíli, kdy tenhle způsob zvolí osoba, která má vůči veřejnosti vystupovat otevřeně, je to problém.

Jak tedy rozumět tomu, co se vlastně odehrálo?

Ve zkratce lze říci, že Andrej Babiš využil osvědčených kroků pro zakrytí původu peněz – vypral peníze, o kterých jen nevíme, zda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Pandora Papers

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější