Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Miliony bez soutěže, zakázky od spolustraníků. Analýza odkrývá, jak Babišova Mafra získávala veřejné peníze

Mediální skupina Mafra. Foto: Deník N
Mediální skupina Mafra. Foto: Deník N

Mediální skupina Mafra sice nepřináší byznysovému impériu Andreje Babiše největší zisky, přesto je jeho neuralgickým bodem. Skrz tuto společnost premiér ovládá největší média a jejich prostřednictvím také inkasuje desítky milionů korun od státem řízených společností a samospráv vedených ANO.

Za období, kdy stojí Andrej Babiš v čele české vlády, získala jeho společnost Mafra podle dohledatelných údajů na zakázkách přes 28 milionů korun. O pětinu více než v předchozím období. Ve skutečnosti ale inkasovala podstatně vyšší sumu. Vyplývá to z analýzy Deníku N, která vznikla na základě dat poskytnutých společností Datlab.

Některé státní instituce totiž zakázky nesoutěžily nebo informace o uzavřených obchodech nemusely zadávat do veřejné databáze. Dostupná data tak ukazují jen malý výsek veřejných prostředků, k nimž se premiérova firma dostala.

Deník N si ve spolupráci se společností Datlab vyžádal údaje z evidence Státní pokladny, která zaznamenává informace o uskutečněných platbách státních organizací a samospráv. Z nich vyplývá, že za dobu Babišovy vlády odteklo do Mafry z veřejných prostředků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější