Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Volíš ty, co se nedostanou? To je jako dát hlas Babišovi!“ Ne vždy, prozrazuje matematika

Každý jednotlivý hlas může mít větší váhu, než se na první pohled zdá. Ilustrační foto: ČTK
Každý jednotlivý hlas může mít větší váhu, než se na první pohled zdá. Ilustrační foto: ČTK

Sněmovní volby tradičně provázejí i debaty, zda volit rozumem, nebo srdcem. Obvykle to znamená rozhodování mezi stranou, která je pro voliče přijatelná a o níž ví, že se do Sněmovny dostane, a partají, která je mu nejblíže, ale o níž takovou jistotu nemá. Co na to letos říká volební matematika?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ranní metro v Praze, debata o politice. „Když budu volit Zelené, kteří se do Sněmovny asi nedostanou, bude to ‚hlas pro Babiše‘, jak se říká?“ přemítá mladá žena. Chodí do práce, dokončuje studia a zajímá se mimo jiné o otázku změny klimatu.

Naráží na časté apely, ať lidé volí raději rozumem. I někoho, kdo jim není tak blízký.

Na volbu srdcem, i když strana nemá příliš šancí proniknout do Sněmovny, lze vždy pohlížet jako na snahu o zachování určitého myšlenkového proudu v politice a snahu tomu proudu pomoci, aby dosáhl na státní příspěvek. Lze ale i spočítat, komu volba okrajové strany nahrává či nenahrává – a jak moc.

Řeč je samozřejmě o scénáři, kdy se Zelení do Sněmovny nedostanou. Neplatí to jen pro ně, podobně lze uvažovat o jakékoliv straně, jejíž výsledek v průzkumech nepůsobil dojmem, že překoná pětiprocentní hranici.

Letošní rozložení sil dává na otázku, komu pomůže hlas pro někoho vnímaného jako „bez šance“, o něco méně jasnou odpověď než v posledních volbách.

Tradičně taková volba, a ještě více

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější