Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Videohra FIFA znovu bez české ligy. Mohl by pomoci tlak fanoušků, říká mluvčí soutěže

Tomáš Souček se v minulém ročníku dostal do nejlepšího týmu ročníku Premier League, což se projevilo i na jeho hodnocení ve videohře. Foto: West Ham
Tomáš Souček se v minulém ročníku dostal do nejlepšího týmu ročníku Premier League, což se projevilo i na jeho hodnocení ve videohře. Foto: West Ham

Přesně před jedenácti lety vyšla poslední videohra FIFA s českou nejvyšší fotbalovou soutěží. Tuzemské týmy se sice do hry postupem času vrátily, nicméně šlo pouze o pražskou Spartu, Viktorii Plzeň a později i Slavii. Kdy se v počítačové hře znovu objeví kompletní soutěž, není jasné.

Ligová fotbalová asociace (LFA) se sice dlouhodobě snaží o návrat nejvyšší české soutěže do jedné z vůbec nejpopulárnějších videoher na světě, nicméně výsledek je dlouhodobě stejný. Pokud si jednotlivé tuzemské kluby nezařídí zařazení do titulu vlastními silami jako Sparta a Slavia nebo účastí v Lize mistrů jako v nedávné minulosti Plzeň, tak mají smůlu.

„Se zástupci EA (firmy Electronic Arts, pozn. red.) jsme v kontaktu a výrobce hry zná velmi dobře náš dlouhodobý postoj a jednoznačný zájem k zařazení české ligy do hry FIFA. EA v posledních letech přidává do hry nové soutěže jen sporadicky, a to především z důvodů vysokých vstupních nákladů,“ říká pro Deník N mluvčí LFA Štěpán Hanuš s tím, že možnosti vedení české ligy projednávalo i se zástupci tří jmenovaných klubů.

V minulosti EA platila i menším zemím za licenci na kompletní domácí soutěž včetně reprezentace. Nyní se musejí menší ligové soutěže finančně podílet na výrobě i vzhledem ke kupní síle jednotlivých států. Pro společnost, která letos oslavila třicáté narozeniny, je český trh z globálního pohledu marginální.

Nehledě na to, že podle výroční zprávy za rok 2020 vývojářská firma EA vydělala více peněz než prodejem her

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Videohry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější