Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ostrovní království si postaví dva ostrovy. Největší stavba v dějinách Dánska má vyrábět elektřinu

Projekt dánského "energetického ostrova" v Severním moři, 80 km od západního pobřeží. Grafika: Energistyrelsen, ens.dk
Projekt dánského „energetického ostrova“ v Severním moři, 80 km od západního pobřeží. Grafika: Energistyrelsen, ens.dk

Dánsko se pouští do stavby „energetických“ ostrovů. V případě toho většího půjde o největší stavbu v dějinách království. Ostrov má vzniknout zhruba 80 km od západního pobřeží a do budoucna se počítá, že díky větrným elektrárnám bude zásobovat elektřinou až 10 milionů domácností.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Název města Thorsminde je v doslovném překladu Thorova vzpomínka. Je příznačné, že právě z tohoto města, pojmenovaném po severském bohovi blesku a bouře, bude k větrným elektrárnám na zcela novém dánském ostrově nejblíže.

Malé království má dnes 1419 ostrovů rozlehlejších než 100 metrů čtverečních, z nich 443 pojmenovaných a 74 celoročně obývaných (na jednom takovém leží i hlavní město a další je největším ostrovem světa – Grónsko), zbytek pustých s minimální vegetací. Dva nové ostrovy, které se mají připojit k této početné skupině, mají být ale jiné. Stvořené člověkem.

Uměle vytvořené ostrovy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější