Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jiří Suchý, osvoboditel slov navzdory době, slaví devadesátku. Příběh jednoho selfmademana

Jiří Suchý v roce 2019 uváděl Struny podzimu. Foto: ČTK
Jiří Suchý v roce 2019 uváděl Struny podzimu. Foto: ČTK

Jiří Suchý, který se narodil 1. října 1931, se dožívá 90 let a jeho divadlo Semafor oslavilo v roce 2019 60 let své existence. Sociologové tvrdí: Úspěch je to, co následuje, když člověk následuje sám sebe. Protože Jiřího Suchého znám již více než šedesát let a pracovně se nad společnými knihami scházíme více než třicet let, mohu si snad dovolit říci, že příběh tohoto selfmademana to potvrzuje.

Z životopisu Jiřího Suchého si lze vzít dvě zásadní ponaučení: Člověk může dosáhnout jen toho, po čem opravdu touží. Prohra a neúspěch pro umělce musí být výzvou k ještě větší píli.

Původně, ještě na měšťance, se Jiří Suchý považoval za zručného kreslíře a zpívání mu nešlo. Zpíval sice v kostele a tam byl považován za toho, komu to jde, což byl, jak mi kdysi řekl, paradox, protože z profesionálního hlediska neumí zpívat dodneška.

A podobně to měl se vztahem k poezii a literatuře, měl sice výborného učitele, který miloval básníka Josefa Horu, ale z češtiny měl vždycky spíš horší známku. K poezii se dostal přes svého spolužáka Miloše Lebera, který psal básně a četl Nezvala. Povídali si o tom, a protože Miloš byl do Nezvala zapálený a vše artikuloval s neúnavným nadšením, tvářil se Jiří, že má o poezii taky zájem, aby si nepřipadal tak nedostatečný. Ale činil tak jen ze snobárny. Proto si ještě dnes o snobství nemyslí nic špatného.

Ze stejných důvodů se začal později zajímat o výtvarné umění, protože se mu líbilo, jak lidi chodí na výstavy: byl fascinován lidmi, kteří tam chodili, a „připadal si jako lepší člověk“. Takhle nějak začínal. Kamarád Leber ale časem Nezvala a jeho surrealistickou i poetistickou éru zavrhl, prodal Suchému všechny Nezvalovy knihy a Jiří se přes ně dostal k literatuře.

„První věc jsem napsal, když mi bylo asi šest nebo sedm let, a byla to taková báseň:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Hudba

Literatura

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější