Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec internetu, jak ho známe. Po reformě EU bude vypadat jinak vyhledávání i zpravodajství

Čekají na evropská média po reformě autorského práva plné hrsti zlaťáků, nebo jen penízky z čokolády? Foto: Sharon McCutcheonová, Unsplash
Čekají na evropská média po reformě autorského práva plné hrsti zlaťáků, nebo jen penízky z čokolády? Foto: Sharon McCutcheonová, Unsplash

Evropská reforma autorského práva se blíží do konečné fáze. Je zásadní změnou ve fungování internetu. Média, vyhledávání, a hlavně provoz mnoha webových stránek – to všechno bude vypadat jinak. Lépe?

Pokud se něco zásadního nezmění, v nejbližších dnech schválí Evropský parlament dlouho diskutovanou reformu autorského práva. Některé její části mají velký vliv na fungování internetových služeb a dotknou se stovek milionů evropských uživatelů.

Příprava reformy se táhne několik let. Teď je ve fázi konečného doladění návrhu v rámci tzv. trialogu, což je jednání mezi europoslanci, úředníky Evropské komise a předsednickou zemí, kterou je momentálně Rumunsko. Trialog probíhá tento týden. (Aktualizace: trialog skončil v noci na čtvrtek a schválil znění, o kterém se bude hlasova.)

Problematickými body reformy jsou články 11 a 13. Oba se snaží řešit reálně existující a závažné problémy. Jejich četní odpůrci však vyjadřují obavu, že nežádoucí vedlejší účinky budou příliš velké.

Bude Google a Facebook platit?

Podstatou článku 11 je skutečnost, že webové agregátory obsahu, jejichž nejvýraznějším příkladem je Google a Facebook, běžně používají úryvky textů z médií, aniž by za to něco platily. Naopak, tyto firmy samy vydělávají formou prodeje reklamy. Novela to chce změnit. Každý provozovatel webu, který cituje z médií a nespadá pod výjimku ze zákona, by musel odvádět za tyto citace poplatek. V jaké výši, podle jakých konkrétních pravidel a komu, to je zatím nejasné. Stejně tak je nejasné, jakými cestami a podle jakého klíče by se tyto peníze dostaly zpět k médiím.

Velké evropské mediální domy článek 11 podporují, protože v něm vidí lék na svoje finanční potíže. Stejně tak za touto reformou stojí mnoho novinářů, neboť

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější